Hlavní obsah

Česká eskadra Kojotů rozsápala Predátory. Šílená první třetina, hlásil Vrbata

Nashville

Grandiózní představení předvedla v noci na pátek v zámořské NHL trojice českých hráčů ve službách Phoenixu. Radim Vrbata, Martin Hanzal a Rostislav Klesla nasbírali na ledě Nashvillu dohromady deset kanadských bodů, a výrazným způsobem tak pomohli Kojotům k výhře 7:4.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Útočníci Phoenixu Radim Vrbata a Martin Hanzal se radují z gólu do sítě Nashvillu.

Článek
Fotogalerie

Diváci, kteří přišli do hlediště Bridgestone Areny později a nestihli tak první třetinu, museli hořce litovat. Úvodní perioda totiž nabídla gólový uragán, na kterém se z velké části podíleli Češi.

Po necelých dvou minutách přinutil Vrbata dobrým napadáním švýcarského obránce Josiho k chybě a Hanzal od mantinelu z ostrého úhlu nachytal Rinneho. O 116 sekund později nahodil kotouč za bránu Klesla, Vrbata si s ním vyjel před Rinneho klec a zasunul puk bekhendem do sítě. Ihned po vhazování se pak Kojoti znovu vrhli do útoku a Moss z dorážky potřetí rozesmutnil finského gólmana. Uběhlo přitom pouhých osm vteřin...

"Bylo to trapné. Prostě...vše, co vyslali na bránu, skončilo v síti," žehral pro web Fox Sports Arizona Rinne, který záhy přepustil místo mezi tyčemi Masonovi. Ani ten ale čisté konto dlouho neudržel, když v 8. minutě kapituloval po trefě Lombardiho.

Fanoušci arizonského týmu byli v šoku, jenže brankostroj hostů neustával. Po Vrbatově přihrávce propálil Masona v přesilovce dělovkou Yandle. "Trénuji tady už dlouho, ale nic podobného jsem ještě neviděl," uvedl po zápase pro oficiální internetové stránky soutěže trenér Nashvillu Barry Trotz, který Predators koučuje od roku 1998. "Dali tři góly ze tří střel. Na pět branek potřebovali šest pokusů. Mentálně to je docela ohromující, protože tohle se nestává příliš často," doplnil.

Až po pátém gólu se Predátoři probrali a dvěma zásahy snížili, jenže naděje na obrat rázně utnul Vrbata, jenž ze stejné pozice jako Hanzal přidal šestou branku Kojotů. Na rozčarování domácích fanoušků už nic nezměnil ani Bourque, který ještě do první přestávky zkorigoval stav na 3:6.

Češi tak obsadili všechny tři pozice pro hvězdy zápasu

Do druhé třetiny se do brankoviště Nashvillu vrátil Rinne, kterého rychle přivítal Vermette. Po jeho osmé trefě v sezóně už nebylo o vítězi pochyb. Porážku Coyotes ve třetí části alespoň zmírnil po Eratově asistenci Weber.

Střelecké probuzení Kojotů přišlo v pravý čas. Tým se potácel ve výsledkové krizi, sedmkrát po sobě prohrál, přičemž nasázel jen osm gólů. "V předchozích zápasech jsme při střelbě neměli moc štěstí. Tentokrát se zdálo, jako by nám do branky spadlo úplně všechno," pochvaloval si trenér Phoenixu Dave Tippett. „Před zápasem jsme se bavili o tom, co je potřeba udělat k vítězství. Mluvil jsem s celou řadou hráčů, ale žádný z nich mi neodpověděl, že musíme dát v první třetině šest gólů," dodal dobře naladěný Tippett.

Vrbata si v Nashvillu připsal celkem 3 body za dva góly a jednu přihrávku, Hanzal také tři body (1+2) a Klesla zaznamenal čtyři přihrávky.

Phoenix měl v první třetině neuvěřitelnou produktivitu. Z 13 střel jich šest skončilo v síti. "Byla to šílená první třetina. Tohle není náš styl hry a jsem si jistý, že ani jejich. Ať už se ale dělo cokoliv, sedmi góly jsme si zařídili vítězství, a to je nejdůležitější, co teď potřebujeme," hodnotil divokou přestřelku Radim Vrbata.

Právě on byl vyhlášen první hvězdou střetnutí. Druhou se stal Klesla, třetí pak Hanzal. Češi tak obsadili všechny tři pozice pro hvězdy utkání.

Reklama

Související témata: