Hlavní obsah

Český mladík v Torontu zářil a Ďáblové dál vítězí. Byl to skutečný křest ohněm, myslí si Zacha

Aleš Březina (Toronto)Sport.cz

Měl radost. Aby ne, když poprvé v sezóně bodoval. Český hokejista Pavel Zacha pomohl dvěma góly k výhře New Jersey nad Torontem 6:3 a byl vyhlášen první hvězdou duelu. Devils zvládli vítězně i třetí duel nového ročníku NHL a vládnou Východní konferenci. „Důležité je, že jsme porazili mužstvo, které loni hrálo v play off,“ pravil po utkání dvacetiletý centr, který z trestné lavice sledoval zlomový moment střetnutí.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Útočník Pavel Zacha z New Jersey Devils slaví se spoluhráči gól, který vstřelil v utkání NHL do sítě Toronta Maple Leafs. V utkání se trefil hned dvakrát.

Článek

Jak hodnotíte utkání v Torontu?

První dva zápasy jsme hráli ne zrovna s nejlepšími týmy (Colorado a Buffalo), ale teď to byl skutečný křest ohněm. Jsem rád, že jsme ho zvládli.

Navíc jste se premiérově zapsal mezi střelce...

Z toho mám samozřejmě radost. Při první brance mi to připravil krásně Bratt. V závěru jsem tečoval Moorovu střelu. Byl to dobrý zápas. Hlavní je, že jsme hráli dobře jako tým, a že jsme dokázali porazit mužstvo, které v minulé sezóně bylo v play-off.

Pět minut po vaší první brance došlo ke dvojímu vyloučení. Byl jste překvapený, že jste musel také na trestnou lavici?

Vůbec jsem to nečekal. Pravdou je, že jsem nechal na ledě hokejku a hráč Toronta mi ji tam přidržel. Naštěstí jsme v oslabení tři na pět dali gól. To se zase tak často nevidí. Když je hráč na trestné lavici, tak se mu přece jen uleví. Je to jiný pocit, než když se gól dostane.

Kuriózní bylo, že gól padl tak rychle. Od vhazování k okamžiku, než se rozvlnila síťka uběhlo deset vteřin...

Po vhazování chtěl obránce na modré čáře podržet puk, ale ten mu přeskočil hůl a Brian Gibbons dal gól na 4:2. Zajímavé bylo, že v oslabení tři na pět jeli dva hráči na jednoho. Myslím si, že se tím zápas zcela otočil.

Pro vás je to třetí sezóna v NHL. V té první jste odehrál jediný duel, v druhé pak sedmdesát zápasů. Letos už hrajete na pozici prvního centra. Užíváte si svou novou roli v týmu?

Hlavně se snažím ukázat, že na prvního centra mám, i proto jsem celé léto strávil v New Jersey. Před dvěma lety jsem hrál pouze v jednom utkání. V lajně jsem hrál po boku Patrika Eliáše. Byl to jeho poslední zápas kariéry. Minulou sezónu nebyl začátek takový, jaký jsem si představoval. Bylo tam i zranění. Ale na druhou stranu, mnoha hráčům se nepodaří odehrát v první kompletní sezóně v NHL sedmdesát zápasů.

Když trochu zavzpomínáte, jaké bylo vaše první setkání s Patrikem Eliášem?

Potkal jsem ho na prvním kempu. Hned se se mnou a s Vojtou Mozíkem (obránce, který tehdy v organizaci Devils působil) začal bavit, vzal nás na večeři. Hodně nám pomohlo, že jsme mohli mluvit česky.

Reklama

Související témata: