Hlavní obsah

Český talent obrovským příslibem pro draft NHL. V Kanadě ho na jeho postu řadí nejvýš

Bída českého hokeje se každým rokem prohlubuje. Medaile se národnímu týmu na všech úrovních obloukem vyhýbají, počty tuzemských hráčů v NHL setrvale klesají a nic nenasvědčuje tomu, že by se negativní trend obrátil. Fanoušci se tak mohou radovat jen z dílčích úspěchů, jakým je třeba lichotivé postavení českého reprezentanta na průběžných zámořských žebříčcích pro příští draft.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňští hokejisté (zleva) Tomáš Mertl, David Jiříček a autor branky Ludwig Blomstrand.

Článek

V aktuálním pořadí prestižního kanadského serveru Sportsnet sestaveném z adeptů pro příští draft figuruje na lichotivé šesté příčce plzeňský zadák David Jiříček. Z obránců je v pořadí vůbec nejvýš.

„Jako obránce bude mít na draftu přidanou hodnotu, protože přední příčky žebříčku jsou jinak plné špičkových útočníků," píše o klatovském rodákovi Sportsnet.

Rankingu vévodí kanadský forvard Shane Wright, druhý je pak Rus Ivan Mirošničenko z Omsku a na třetí pozici figuruje slovenský útočník finského Turku Juraj Slafkovský.

Slováci vůbec dokázali v této věkové skupině zaujmout. Kanaďané dali na dvanáctou příčku obránce Nitry Šimona Nemce a na devatenáctou pak útočníka Popradu Filipa Mešára.

Zámořští skauti budou mít nyní příležitost sledovat talenty z Evropy v mezinárodní konfrontaci na nadcházejících reprezentačních turnajích.

Za nominaci už nese hlavní odpovědnost generální manažer Petr NedvědVideo: Sport.cz

Jiříček už povýšil z dvacítky do áčka, které se představí na Karjale. „Davida si vezmeme my. Chceme ho otestovat na nejvyšší úrovni, chceme ho dávat na přesilovky i oslabení. Chceme prostě zjistit, jestli jeho vynikající výkony za Plzeň budou stačit i na mezinárodní úroveň," vysvětlil kouč národního týmu Fipil Pešán.

„Jiříček se nám v extralize moc líbí. Chceme mu dát velký prostor," doplnil generální manažer reprezentace Petr Nedvěd.

Žebříček pro draft podle serveru Sportsnet
1. Shane Wright (Kingston / OHL)
2. Ivan Mirošničenko (Omsk / VHL)
3. Juraj Slafkovský (TPS Turku / Finsko)
4. Joakim Kemell (Jyväskylä / Finsko)
5. Logan Cooley (USA NTDP U18 / USHL)
6. David Jiříček (Plzeň / Česko)
7. Conor Geekie (Winnipeg / WHL)
8. Matt Savoie (Winnipeg / WHL)
9. Danila Jurov (Magnitogorsk / KHL)
10. Isaac Howard (USA NTDP U18/USHL)

Reklama