Hlavní obsah

Český úspěch na draftu NHL pokračuje. Rodáka z Kladna si vybralo Vegas

Aktualizováno

Hokejového útočníka Matyáše Šapovaliva ze Saginawu z juniorské OHL si vybralo ve 2. kole draftu NHL na 48. místě Vegas. Osmnáctiletý rodák z Kladna, který začínal s hokejem v Berouně, se dočkal jako třetí český hráč. Už v 1. kole přišel na řadu na 6. pozici obránce David Jiříček z Plzně, po kterém sáhl Columbus, a na 28. příčce draftovalo Buffalo útočníka Jiřího Kulicha z Karlových Varů. Celkem prošlo letošním draftem devět českých hráčů.

Foto: Vegas Golden Knights

Matyáše Šapovaliva si v draftu vybralo Vegas.

Článek

Šapovaliv odešel před touto sezonou z Kladna do Saginawu, kde si v 68 zápasech připsal 52 bodů za 18 branek a 34 asistencí. Na přelomu dubna a května se představil na mistrovství světa osmnáctek v Německu a v šesti duelech zaznamenal tři body (1+2). V předešlé sezoně si zahrál 12 utkání za Kladno, které postoupilo z první ligy do extraligy, a měl tři asistence.

Ve třetím kole přišli na řadu obránci Tomáš Hamara a Marek Alscher. Osmnáctiletého Hamaru, který působí od sezony 2018/19 ve finské Tappaře Tampere, si vybrala z 87. místa Ottawa. Senators získali tuto volbu loni v dubnu od Bostonu při hráčské výměně. Hamara odehrál v minulé sezoně včetně play off celkem 26 utkání už i za A-tým Tappary ve finské nejvyšší soutěži, zaznamenal dvě asistence.

Práva na Alschera získala z 93. místa Florida. Osmnáctiletý bek má za sebou první sezonu v zámoří, kde hájil v juniorské WHL barvy Portlandu. V základní části odehrál 61 utkání s bilancí 16 bodů za sedm gólů a devět nahrávek, během dalších 11 startů ve vyřazovacích bojích nebodoval.

Ve čtvrtém kole čeští mladíci na řadu nepřišli. V pátém byli naopak vybráni další tři. Jako 141. hráč celkového pořadí je vedený Petr Hauser. Osmnáctiletý útočník Sparty patří New Jersey Devils, kteří získali pozici od Columbusu.

Následně se dočkali synové slavných otců: devatenáctiletého obránce Davida Špačka (Sherbrooke/QMJHL), jehož táta Jaroslav v roli zadáka NHL dlouhá léta hrál, získala ze 153. pozice Minnesota, dvacetiletého brankáře Nicka Malíka (Kookoo/Fin.), potomka dalšího bývalého beka Marka Malíka, si na 160. místě vybrali zástupci Tampy Bay. Lightning letos těsně nedosáhli na vítězný hattrick ve Stanley Cupu, když prohráli finálovou sérii s Coloradem 2:4 na zápasy.

Posledním Čechem, který letos prošel draftem, byl v šestém kole brankář Jakub Vondraš. Osmnáctiletý gólman Plzeň zaujal zástupce Caroliny, Hurricanes si ho vybrali ze 171. místa.

Loni byl nejvýše draftovaným českým hokejistou až na 69. pozici obránce Stanislav Svozil z Columbusu.

Reklama

Související témata: