Hlavní obsah

Chicago se opírá o Mrázka. Další čisté konto bylo blízko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá nula ze dvou zápasů se vznášela ve vzduchu. Ale i když vzal Petru Mrázkovi čisté konto gól Oskara Sundqvista v oslabení v čase 56:31, neměl se brankář Chicaga důvod vztekat. Blackhawks díky němu vyhráli poprvé v sezoně dva zápasy v řadě. Po Anaheimu (1:0) si poradili i se St. Louis (3:1).

Foto: Jamie Sabau, Reuters

Brankář Petr Mrázek v dresu Chicaga.

Článek

„Třetí výhra za sebou by ale taky nebyla špatná,“ hecoval Mrázek před nedělním soubojem s Washingtonem. Nejčerstvějšími výkony si jednatřicetiletý brankář výrazně zvýšil sebevědomí a vylepšil statistiky. Z posledních 76 střel pustil jedinou a jeho úspěšnost narostla na solidní cifru 91,2 procenta, o pět desetin lepší, než je Mrázkův kariérní průměr.

„Takové výkony nám teď rozhodně pomohou,“ pochvaloval si kouč Luke Richardson. „Mrázek výborně rozehrává puky, soupeř se ani tolik nedostane k napadání. Je to jedna z věcí, která týmu velice prospívá.“

Chicago má ale stále starostí až nad hlavu. Premiérovou sezonu budoucí megastar Connora Bedarda ovlivnilo dlouhodobé zranění Taylora Halla i vyhazov Coreho Perryho. Letošní jednička draftu sice vede bodování nováčků (11+10), ale Blackhawks jsou stále druhým nejhorším týmem celkové tabulky. Že by příští rok hráli play off, se rozhodně nečeká. Ale i postupné kroky potěší.

„Pomohlo mi, že jsem hned na začátku chytil brejk. A že nemám nulu? To je v pohodě. Bylo to blízko, ale nemyslel jsem na to. Ten gól stejně někdy dostanete,“ mávl rukou Mrázek, který je s 25 čistými konty na děleném čtvrtém místě českých statistik NHL s Romanem Čechmánkem. Před nimi je trio Dominik Hašek (81), Tomáš Vokoun (51), Roman Turek (27).

„Hlavně ve třetí třetině mi kluci hodně pomohli. Všechno, co jsem vyrazil, hned uklidili do rohu nebo vyhodili z pásma,“ děkoval Mrázek, jeden ze sedmi třicátníků v sestavě Chicaga. V tuhle chvíli pro tým ten nejdůležitější.

Reklama