Hlavní obsah

Démanty základní části NHL: Michigan, Matthews, Florida

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci z pátku na sobotu zažila NHL největší kanonádu během jednoho hracího dne ve své historii. V 15 zápasech padlo celkem 104 branek (!), které fanoušky naladily před pondělním startem play off. Jaká byla základní část sezony 2021-22? Tady je odpověď v deseti bodech.

Foto: Lynne Sladky, ČTK/AP

Hokejisté Floridy se radují z branky

Článek

Nejlepší tým: Florida. Poprvé v historii získali Presidents' Trophy hráči Panthers, kteří dominovali mohutnou ofenzívou. Jako jediní dávali více než 4 branky na zápas (4,11). Aleksander Barkov (39 gólů) a Jonathan Huberdeau (115 bodů) vedli tým, jenž se vypořádal i s vynuceným odchodem kouče Joela Quennevillea, kterého nahradil Andrew Brunette.

Největší překvapení: Los Angeles. Jádro týmu, který získal dva Stanley Cupy v letech 2012 a 2014 povážlivě stárne, mužstvo je ve fázi přebudování a stejně se po čtyřech letech Kings protáhli mezi postupovou osmičku. Povedly se posily (Phillip Danault, Viktor Arvidsson) a L.A. chce zlobit i v play off.

Foto: Marc Desrosiers, Reuters

Hokejisté Floridy se radují z branky

Propadák sezony: Montreal. Po loňském senzačním postupu do finále se pokazilo, co se mohlo. Zranění odstavilo kapitána Shea Webera, závislost na návykových substancích gólmana Careyho Price. Skončil generální manažer Marc Bergevin i kouč Dominique Ducharme a s novým trenérem Martinem St. Louisem velké zlepšení nepřišlo. Výsledkem je nejhorší bodový zisk Canadiens (55) v kompletní sezoně.

Největší zklamání: Vegas. Od svého vstupu do NHL byli těžkou váhou Západní konference, letos si ale Golden Knights zahrávali tak dlouho, až vypadli z postupových příček. Nabitý kádr hrál nevyrovnaně, týmu ublížila dvouměsíční absence kapitána Marka Stonea a posila z Buffala Jack Eichel štěstí nepřinesla.

Bodový král: Connor McDavid (Edmonton). Už počtvrté převezme Art Ross Trophy pro vítěze bodování kapitán Oilers. Kariérní maximum si vytvořil v bodech (123), gólech (44) i asistencích (79). Nejbližší pronásledovatelé Johnny Gaudreau (Calgary) a Huberdeau na něj ztratili osm bodů.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Kapitán Edmontonu Connor McDavid po vstřelení branky.

Nejlepší kanonýr: Auston Matthews (Toronto). Po deseti letech cinkla vítězi Maurice Richard Trophy šedesátka. Americký útočník přitom do sezony vstupoval po operaci zápěstí, ale už na konci listopadu chytil rytmus, kterému neodolali ani edmontonský Leon Draisaitl (55), tahoun Rangers Chris Kreider (52) či devítinásobný nejlepší střelec soutěže Alexandr Ovečkin z Washingtonu (50).

Gól sezony: Sonny Milano (Anaheim). ‚Kód Michigan' zdomácněl i v NHL, kde ho teď pilují hlavně Ducks. Finta, při níž hráč nabere puk na čepel hokejky a následně ho hodí do branky, doznala inovace v duelu s Buffalem. Trevor Zegras ‚podběrákem' přehodil horní tyčku, Milano trefil puk ze vzduchu a fanoušci byli naprosto ohromeni.

Nejlepší Čech: David Pastrňák (Boston). Od sezony 2016-17 je nejlepším českým střelcem a s jednou výjimkou i nejproduktivnějším krajanem v NHL. Po slabším podzimním začátku se prostřílel až ke 40 gólům a celkem nasbíral 77 bodů. Druhý Tomáš Hertl ze San Jose měl 64 bodů (30+34).

České překvapení: Karel Vejmelka (Arizona). Na kemp Coyotes to přijel 25letý gólman jen zkusit a počítal s farmou. Nakonec z toho bylo 52 (!) zápasů v nováčkovské sezoně. Za děravou obranou nejslabšího týmu Západní konference vychytal 13 výher a jedno čisté konto.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Karel Vejmelka v akci

Nejlepší Evropan: Roman Josi (Nashville). Jen pět beků v historii dokázalo nasbírat za sezonu 100 a více bodů (Orr, Coffey, MacInnis, Leetch, Potvin). Pouze čtyři čárky scházely švýcarskému kapitánovi Nashvillu, aby elitní skupinu rozšířil. „Říkám mu čtvrtý útočník, defenzivně je skvělý, ale v obranném pásmu se moc neohřeje," tvrdí o spoluhráči z Predators brankář David Rittich.

Reklama

Související témata: