Hlavní obsah

Divočina v Minnesotě. Nejlepší tým NHL rozdýchává desítku i třetinu hrůzy. Fanoušci spílají sudím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když na začátku listopadu hokejisté rozjetého Vancouveru nadělili nebohému San Jose na jeho ledě deset gólů, rozhodně nepřemýšleli o tom, že by měli ve vynikající sezoně sami zažít dvoucifernou potupu. Ale je to tu. Canucks po naprosto ztřeštěném průběhu dostali za vyučenou na ledě Minnesoty.

Foto: Matt Krohn, ČTK/AP

Radost hokejistů Minnesoty v duelu s Vancouverem

Článek

Bodově nejlepší tým NHL předvedl případným nástupcům exemplární příklad, jak se dá ztratit skvěle rozehraný zápas. Ve 40. minutě vedl ještě 5:2, na konci odjížděl s porážkou 7:10!

„Hlavně se nesmíte nechat frustrovat, protože když jste frustrovaní, vypadnete z role nebo uděláte něco, co je pro vás netypické. Musíte mít odhodlání a dbát na to, abyste si zachovali chladnou hlavu,“ radil hráčům kouč Rick Tocchet. Přesně to však Canucks chybělo.

Podle jejich fanoušků byl ale obrat v utkání způsoben i dvojicí mužů v pruhovaném. Sudí McIsaac a Lambert od závěru druhé třetiny začali posílat za katr hostující hráče. Během necelých šesti minut pak Wild otočili stav na 6:5 v přesilovkách, z toho tři góly padly při hře 5 na 3.

Tocchet ale svoje hráče neomlouval. „Musíme se naučit hrát pod tlakem. Dali jsme jim snad čtyři dvojnásobné přesilovky. Hra 5 na 5 byla dobrá, spousta šancí. A ten zbytek? Ten dobrý nebyl. Spousta pitomých faulů hokejkou,“ zuřil kouč Vancouveru, který jako první ze všech 32 týmů dosáhl na metu 80 bodů. Proti Winnipegu ani v Minnesotě se ale dál nepohnul.

„Dobrou zprávou je, že se v tom nemusíme moc babrat, protože nás hned česká zápas s Coloradem,“ mávl rukou střelec hattricku J. T. Miller. Na straně domácích však zažili třígólový večer hned dva hráči – Rus Kirill Kaprizov a Švéd Joel Eriksson Ek. „Mají tam šikovné kluky, kteří předvedli několik pohledných akcí,“ souhlasil Miller.

Pondělní thriller byl prvním zápasem NHL, v němž padly tři hattricky od 8. listopadu 1992, kdy se to povedlo hráčům Los Angeles (Mike Donnelly, Jari Kurri a Luc Robitaille). Dva záporné body stály beka Canucks Filipa Hronka vedení ve statistice plus/minus, kde se na špici osamostatnil Gustav Forsling z Floridy.

Minnesota vstřelila šest gólů v rozmezí 5:45 minuty, což je čtvrtý nejrychlejší výsledek v historii soutěže. Rekord drží Montreal, který 6. prosince 1982 dával šest gólů do sítě Hartfordu za 4:24 minuty. Eriksson Ek a Kaprizov pak vyrovnávali šesti body v utkání klubový rekord Wild, jenž dosud držel jen Marián Gáborík.

V poslední třetině navíc padlo celkem devět gólů, což NHL zažila naposledy v únoru 2018, z toho sedm kousků se zatřepetalo v síti Canucks.

„Po 40 minutách stav neodpovídal průběhu hry, kterou jsme měli většinou pod kontrolou. Ale neměli jsme kontrolu nad ukazatelem skóre. Přesilovky nás ale zvedly a zbytek jste viděli,“ mínil kouč Minnesoty.

V listopadu 2022 se hokejové zámoří rozvášnilo nad výhrou Seattlu v Los Angeles 9:8 po prodloužení, na další sedmnáctigólový zápas se v NHL čekalo necelých 15 měsíců.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.