Hlavní obsah

Dočkal se. Skvělý Mrázek už slyšel vytouženou větu

Hlavní kouč hokejistů Detroitu Jef Blashill si dlouho vedl svou: Jasná brankářská jednička u nás není. A v klubu nikdo nic nenamítal, teprve po poslední výhře nad Ottawou (3:1) to zaznělo jasně, a to od generálního manažera Kenna Hollanda: Po zbytek sezóny by gólmanem číslo jedna mohl být Petr Mrázek.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Gólman Detroitu Petr Mrázek sleduje puk. Před ním obránce Ottawy Erik Karlsson.

Článek

Aby ne, když je podle statistik nejlepším brankářem NHL. A má za sebou další skvělý výkon a parádní čísla. I jeho zásluhou Detroit vyhrál potřetí v řadě.

Na Mrázka šlo v duelu s Ottawou celkem 23 střel, úspěšnost zásahů měl 95,65 procenta. O čisté konto ho dvě minuty a 24 sekund před koncem připravil tečovanou střelou Zack Smith při přesilovce, která byla pro hosty čtvrtou v řadě ve třetí třetině. Podpořili ji ještě odvoláním gólmana. Přitom už zkraje třetí části zápasu hráli 27 sekund 5 na 3.

Celkem v utkání měli výhodu jednoho hráče šestkrát. Mrázek byl dlouho nepřekonatelný, nakonec ale přišel o možnost připsat si druhou nulu v řadě. „Bylo by to hezké, ale máme dva body," poznamenal český gólman čtvrtého celku Východní konference.

Pomáhá i neprostupná obrana

Mrázek měl ovšem i štěstí, hosté už po dvanácti sekundách trefili tyčku. „Hezká střela, ještě to bylo tečované. Probudilo mě to," pravil. Přes kontaktní gól hostů v závěru nepřišlo nějaké nervy drásající drama. Darren Helm ještě v 59. minutě vrátil domácím dvougólový náskok. A Mrázka mohli vyhlásit první hvězdou utkání.

Kouč Blashill po dalším úspěchu vyzdvihoval hru celé obrany. „Gólmanovi pomáhá ke skvělým číslům. Samozřejmě ale Petr chytá na velmi dobré úrovni už delší dobu," podotkl trenér, který Mrázka v sezóně dosud střídal s Jimmym Howardem.

Ale už to vypadá na to, že se český brankář dočká výsadnějšího postavení. Vychytal Detroitu 10 výher v 13 posledních startech a díky úspěšnému období se vyšvihl se do čela brankářských statistik v úspěšnosti zásahů 93,4% (druhý Neuvirth z Philadelphie má 93,3)  i průměru inkasovaných branek 1,94 (Schneider z New Jersey je druhý s 2,01).

Reklama

Související témata: