Hlavní obsah

Dva milníky, posun mezi osmičku. Skvělý Crosby tlačí Pittsburgh k postupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že by se něco vyjasnilo, to se tedy říct nedá. Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby ale dělá maximum, aby těmi šťastnými byli ve finiši základní části ve Východní konferenci NHL právě Penguins. Při důležité výhře 6:5 nad Detroitem v prodloužení navíc dosáhl hned dvou historických met.

Sestřih zápasu NHL Pittsburgh - Detroit Video: sntv

 
Článek

Šestka je jistá, o dvě zbylá místa se ještě bojuje. Pěti výhrami v řadě do toho šlápli Islanders a tři zápasy před koncem odskočili na 89 bodů. Na poslední osmé postupové příčce je nyní Pittsburgh s 86 body. A pak se s 85 seřadily Detroit, Washington (prohrál 2:4 v Buffalu) a Philadelphia (vyhrála 4:1 na Rangers, ale hraje už jen dvakrát). Kdo z toho vybruslí nejlíp?

Crosby jako by jen tak mimochodem říznul do souhrnných statistik, když za 29 střídání zaznamenal gól a dvě asistence a s celkem 1591 body přeskočil Phila Esposita a posunul se na desáté místo historie! Do top 10 se před Crosbym naposled dostal v roce 2008 Jaromír Jágr. Zároveň pittsburský kápo jako 14. hráč v dějinách dosáhl přihrávkou na vítězný gól tisícovky asistencí…

Mnohem víc teď však pro hráče s číslem 87 znamená pittsburský sprint. Před pár týdny byli Penguins zralí na odpis, ovšem bodovali desetkrát v řadě a všechno mají ve vlastních rukách.

„Nikdy mě neomrzí odpovídat na otázky o Sidových milnících a jeho odkazu. Asi je symbolické, že to byl právě gól v prodloužení, u kterého asistoval. Patří do elitní společnosti nejlepších hráčů všech dob. Nejvíc na něm obdivuju, že to nese s takovou pokorou a poctivostí,“ prohlásil pittsburský kouč Mike Sullivan.

V tabulce asistencí jsou teď před Crosbym nejblíž Joe Sakic (1016) a pittsburský majitel Mario Lemieux (1033). Od 36letého centra ale nikdy neuslyšíte nějaká prohlášení o vlastní výjimečnosti. Největším dárkem by pro něj bylo, kdyby Pittsburgh svou letošní misi dotáhl k soubojům o Stanley Cup. „Jen jsem chtěl připomenout, že jsem byl dneska asi u čtyř inkasovaných gólů. V tomto směru bych měl být o dost lepší,“ prohlásil klasicky jako správný lídr. V této sezoně je s 89 body (41+48) znovu nejproduktivnějším hráčem klubu.

Pochvaly od spoluhráčů na něj také jen pršely. „Sid je zásadním důvodem, proč jsme se zvedli. A pokud chceme mít šanci, potřebujeme, aby hrál právě takhle. Jestli něco dokázal během své kariéry, tak to, že podává velké výkony, když je to nejvíc potřeba,“ prohlásil Karlsson. „Hraje totiž srdcem. A myslím, že si toho všichni tady všimli. Snažíme se ho v tom napodobit,“ tvrdil útočník Bryan Rust.

Penguins ale může ještě mrzet, že neudrželi vedení 4:2 a 5:3 a nechali Red Wings získat bod. Sullivan to však týmu nevyčítal. „Spoustu mužstev by to potopilo. Ale nás ne. A proto jsem na kluky hrdý.“

Poslední tři zápasy odehraje Pittsburgh doma proti Bostonu a Nashvillu, na závěr nastoupí na Islanders. A Crosby je připravený hrát pokaždé jednu z klíčových rolí.

Reklama