Hlavní obsah

Eliáš přeje Devils, na Stanley Cup mu ale vychází Boston. Odvážný tip má pro Pastrňáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sám ví, jak složité je to probít se až ke Stanley Cupu. Patriku Eliášovi se to s New Jersey povedlo v letech 2000 a 2003, v letech 2001 a 2012 ztroskotali jeho Devils ve finále. I když bude sedmačtyřicetiletá hokejová legenda v letošním play off dál fandit klubu svého srdce, jako šampiona vidí Boston.

Boston jako největší favorit na Stanley Cup? Příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Není divu. Bruins zažili historickou sezonu, ve které překonali rekordy NHL v počtu bodů (135) i v počtu výher (65). Držitelé Presidents' Trophy pro nejlepší tým základní části ale naposledy vyhráli Stanley Cup v roce 2013, kdy se to povedlo Chicagu. V posledních sezonách suveréni většinou končívají ve druhém kole.

„Člověk ale nemůže jít proti Bostonu. Jen jednou měli sérii, že prohráli třikrát v řadě, pak zase naskočili na vlnu. Mají čtyři lajny, které jsou schopné střílet góly, pohyblivou obranu a výbornou gólmanskou dvojici," přemítá Eliáš.

V životní formě pak hraje David Pastrňák. Se 61 góly druhý nejlepší střelec sezony, se 113 body její třetí nejproduktivnější hráč. „Už jsem myslel, že tu šedesátku David nedá. A vidíte, prásk, prásk a je to tam. Posledních pár zápasů hrál navíc bez Davida Krejčího, kterého Boston šetřil, a ty body a góly udělal Pasta i s ostatníma klukama, což je další aspekt jeho hry, kterého si velmi cením. Zvládne se už prosazovat nejen s Bergeronem a s Marchandem, stal se z něj lídr," přikyvuje Eliáš.

Role Patrika Eliáše v příchodech Vaněčka s Palátem do New JerseyVideo: Sport.cz

Pokud Bruins, kteří hrají v prvním kole s Floridou, skutečně postoupí daleko, pak by podle bývalého útočníka Devils mohl být Pastrňák i kandidátem na Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off. Tu dosud žádný Čech nezískal, ačkoli Krejčí v letech 2011 a 2013 vyhrál bodování vyřazovací části.

Ze Západní konference připadají Eliášovi stále jako největší favoriti obhájci Stanley Cupu z Colorada. „Jeho nejlepší hráči začali hrát nejlepší hokej. Bohužel jim nepomůže kapitán Landeskog a obránce Makar taky není úplně zdravý. Zranění to mohou hodně ovlivnit. Ale finále Boston-Colorado by se mi líbilo," říká Eliáš a určitě není sám.

Reklama