Hlavní obsah

Faksa nachytal elitního gólmana NHL. Svádím boj v hlavě, připouští Fin

Boston/Praha

V Davidu Pastrňákovi mají momentálně nejlepšího kanonýra NHL, ale na obvyklou jistotu v bráně se hokejový Boston aktuálně moc spolehnout nemůže. Nepohodu Fina Tuukky Raska obnažil český forvard Radek Faksa.

Foto: Brian Fluharty, Reuters

Útočník Dallasu Radek Faksa v TD Garden během duelu s Bostonem

Článek

Běžela čtvrtá minuta utkání v Bostonu a při přesilovce domácích vyvezl puk dallaský Radek Faksa. Trochu nečekanou střelou od mantinelu prověřil Raskovu pozornost a k překvapení většiny slavil vedoucí gól. Bostonskou halou to jen nevěřícně zašumělo.

Fin pobírající díky luxusnímu kontraktu 7 milionů dolarů ročně (cca 160 milionů korun) pustil gól, který silně připomínal ten, jenž před týdnem inkasoval v duelu s Montrealem, po němž ho kouč posadil na střídačku a přednost dostal Jaroslav Halák.

„V posledních třinácti zápasech jsem nestřílel dostatečně často, tak jsem si sám říkal, že to musím zkoušet mnohem častěji. A teď jsem byl za to odměněn," těšilo Faksu překonání držitele Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře NHL za sezonu 2013/14.

Na jeho gól ale ještě v probíhající přesilovce odpověděl vyrovnávací trefou Pastrňák a v prodloužení zařídil výhru Medvědům Brad Marchand.

V zámoří se píše, že Rask si prochází podobnou krizí, jaká ho zastihla loni na podzim. „Ten první gól dostal z velkého úhlu. Nevím, jestli to Torey (Krug) ještě tečoval, každopádně dobře, že ho kluci povzbudili vyrovnávacím gólem v přesilovce. Hrál (Rask) velmi dobře, v prodloužení se blýskl skvělým zákrokem," obhajoval Bruce Cassidy gólmana, který v utkání chytil 24 z 25 střel.

Rask si je ale dobře vědom, že příště nejspíš může dostat opět přednost Halák. „Jaro chytal výborně. Když máte gólmana, jakým je on, musíte ho nasazovat. Mě to mentálně nijak neovlivňuje," řekl listu Boston Herald.

A dobře si uvědomuje, jak s mírnou krizí bojovat: „Chytání je hodně mentální záležitost. Všichni v lize mají na to, aby chytali na vysoké úrovni. Často ale buď vyhrajete, nebo prohrajete bitvu ve svojí hlavě. Já se snažím, abych ji vyhrál."

Reklama

Související témata: