Hlavní obsah

Faksa poprvé v NHL skóroval. Je to skvělý pocit, říká jediný český nováček

Dallas/Praha

Po zápase přišel mezi novináře v kovbojském klobouku. Udržel tak tradici, která je v Dallasu zavedena od roku 2013. Českému útočníkovi Radku Faksovi to ovšem vadilo pramálo, vždyť do statistik zapsal svůj premiérový gól v NHL. „Čekal jsem deset zápasů. V každém z nich jsem měl spoustu šancí. Pořád jsem ale zůstával trpělivý a ono to přišlo," řekl jedenadvacetiletý hokejista.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Čeští útočníci ve službách Dallasu Stars Aleš Hemský (83) a Radek Faksa (12) bojují o puk s Nazenem Kadrim (43) v jednom z duelů NHL.

Článek
Fotogalerie

Rodák z Vítkova je letos dosud jediným českým nováčkem v nejprestižnější hokejové soutěži. Na svůj první bod čekal deset utkání. Šest minut před koncem duelu proti Carolině přišla jeho chvíle. Obrana Hurricanes nejprve dokázala zablokovat střelu od modré čáry, nicméně puku se zmocnil Colton Sceviour, jenž našel před brankou volného Faksu. Radost mladého forvarda mohla propuknout naplno. „Snažil jsem se být na brankovišti, protože odtud padá nejvíc gólů. Jsem rád, že to tam spadlo," sdělil Faksa klubovému webu.

Stal se tak 185. českým hráčem, který v kanadskoamerické lize bodoval. „Je to skvělý pocit. Na tento okamžik jsem čekal celou kariéru," prozradila třináctka draftu z roku 2012.

Faksa potřeboval na první branku v nejprestižnější hokejové soutěži patnáct střel. „Čekal jsem deset zápasů. V každém z nich jsem měl spoustu šancí. Pořád jsem ale zůstával trpělivý a ono to přišlo."

Další šanci skórovat bude mít český mladík již zítra. Hvězdy od 21 hodin SELČ hrají s Detroitem.

Reklama

Související témata: