Hlavní obsah

Washington - Philadelphia 0:2Fantastický Neuvirth pochytal všech 44 střel! Jágrova Florida padla ve 2. prodloužení

Washington
Aktualizováno

Michal Neuvirth nevídaně dramatizuje boje mezi Philadelphií a Washingtonem. Za Letce odchytal druhé střetnutí a z dosavadních 77 střel pustil za svá záda jedinou. V noci na sobotu zaznamenal 44 zákroků a udržel čisté konto. Jaromír Jágr si připsal asistenci, jeho Florida však podlehla Ostrovanům 1:2 po druhém prodloužení.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Na Michala Neuvirtha nevyzrál ani Karl Alzner (27).

Článek
Fotogalerie

Série mezi Philadelphií a Washingtonem se zdála být jednoznačnou záležitostí. Capitals získali vedení 3:0 na zápasy a zdálo se, že Flyers vypadnou z play off v nejkratším možném čase. Ovšem pak do průběhu čtvrtfinále Východní konference zasáhl český gólman Michal Neuvirth. Letci nejprve doma zdolali Washington 2:1, druhou výhru pak přidali v hlavním městě Spojených států.

Neuvirth se tak vrátil na místo, kde začínal svou kariéru v NHL. Za Capitals nastupoval skoro šest sezón, ale pozici jedničky si nastálo nezískal. V noci na sobotu však parádně zastínil místní oporu brankoviště Bradena Holtbyho. Zároveň se mu podařilo vymazat i největší hvězdu domácích, ruského útočníka Alexandra Ovečkina.

Ve druhé třetině se ruský forvard brilantně provedenou kličkou dostal do těsné blízkosti českého gólmana, ale bekhendem jej už neměl kudy prostřelit. Ke konci prostřední části pak Ovečkin pod tlakem střílel zpoza kruhů, Neuvirth vyrazil kotouč k Johanssonovi, ale vzápětí parádně vychytal i jeho dorážku.

Tou dobou už Letci vedli neuvěřitelně náhodným gólem Ryana Whitea, jehož dorážka ani zdaleka nemířila mezi tyče, ale místo toho trefila brusli Taylora Chorneyho, od níž se odrazila za čáru.

Na začátku třetí dvacetiminutovky se opět řítil do šance Ovečkin, který se prosadil přes Marka Streita, ale tváří v tvář Neuvirthovi mířil vysoko nad břevno. Dvanáct minut před koncem pak měl rodák z Ústí nad Labem i trochu štěstí, když se přesouval ke vzdálenější tyči proti střele Beaglea, kterou nakonec zastavil nožem na své brusli.

Domácí nedokázali vyzrát na českého brankáře ani při závěrečné hře v šesti, naopak Chris VandeVelde půlminutu před koncem zvýšil do prázdné brány na konečných 2:0.

„Mám rád, když na mě jde hodně střel. Drží mě to ve hře. Užívám si to," říkal nevzrušeným hlasem Michal Neuvirth, když se po duelu ocitl v obklíčení novinářů. Při rozhovoru také pochválil své spoluhráče: „Kluci přede mnou odvedli opravdu dobrou práci. Na puk jsem viděl dobře. Neměli jsme žádné špatné vyloučení, drželi jsme náš systém a získali velké vítězství," dodal nejlepší hráč střetnutí.

Pochvaly se mu dostalo také od krajana a spoluhráče Jakuba Voráčka. „Vždy je v bráně velmi klidný. Dnes to znovu ukázal. V posledních dvou zápasech byl skvělý a dal nám šanci vyhrát. Nyní vracíme sérii zpátky domů, i když už to nikdo nečekal," dodal kladenský odchovanec.

Jágrova asistence nestačila

Florida prohrává v sérii s New Yorkem Islanders 2:3 na zápasy, když o její prohře rozhodl po přihrávce Marka Židlického Alan Quine. Třiadvacetiletý Kanaďan využil přesilovou hru čtyři minuty před koncem druhého prodloužení.

Ostrované vedli od první třetiny po trefě Franse Nielsena. Za Pantery na začátku třetí části srovnával Alexander Barkov i díky asistenci Jaromíra Jágra. To byl však jediný gól domácích v celém klání.

Minnesota snížila stav série s Dallasem na 2:3. O výhře Wild 5:4 rozhodl povedenou tečí v prodloužení Mikko Koivu. V dresu poražených jednou asistoval Radek Faksa. San Jose po výhře 6:3 nad Los Angeles postupuje do semifinále Západní konference, kde se střetne s lepším z dvojice Anaheim - Nashville.

1. kolo play off NHL
Východní konference - 5. zápasy:
Washington - Philadelphia 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Branky: 28. White, 60. Vandevelde. Střely na branku: 44:11. Michal Neuvirth odchytal za Philadelphii celé utkání a ze 44 střel neinkasoval. Diváci: 18.506. Hvězdy zápasu: 1. Neuvirth (Philadelphia), 2. Ovečkin, 3. Alzner (oba Washington). Stav série: 3:2.
Florida - NY Islanders 1:2 ve druhém prodl. (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0, 0:1)
Branky: 42. Barkov (Jágr) - 14. Nielsen, 96. Quine (Židlický). Střely na branku: 48:42. Diváci: 20.247. Hvězdy zápasu: 1. Greiss (Islanders), 2. Luongo (Florida), 3. Quine (Islanders). Stav série: 2:3.
Západní konference - 5. zápasy:
Dallas - Minnesota 4:5 v prodl. (1:2, 0:0, 3:2 - 0:1)
Branky: 18. Oduya (Faksa), 41. Jamie Benn, 49. Spezza, 49. Goligoski - 57. a 65. Koivu, 4. Granlund, 6. Schroeder, 42. Niederreiter. Střely na branku: 41:24. Diváci: 18.889. Hvězdy zápasu: 1. Koivu (Minnesota), 2. Jamie Benn (Dallas), 3. Granlund (Minnesota). Stav série: 3:2.
Los Angeles - San Jose 3:6 (0:2, 3:1, 0:3)
Branky: 28. Kopitar, 32. Carter, 37. Versteeg - 2. a 44. Donskoi, 12. Tierney, 25. Nieto, 53. Pavelski, 60. Karlsson. Střely na branku: 22:28. Diváci: 18.543. Hvězdy zápasu: 1. Donskoi, 2. Burns (oba San Jose), 3. Lecavalier (San Jose). Konečný stav série: 1:4.

Reklama

Související témata: