Hlavní obsah

Finský komentátor byl u vytržení! Jeho emotivní popis parády ve finále NHL nemá chybu

Praha

Když se po úvodních dvou finálových zápasech vraceli z Pittsburghu s prázdnou, zaznívaly v zámoří hlasy, že pakliže gólman Pekka Rinne rapidně nezlepší své výkony, jsou hokejisté Nashvillu bez šance na zisk Stanley Cupu. Dokonce se spekulovalo, jestli by kouč Laviollete neměl místo čtyřiatřicetiletého Fina poslat do branky jeho o dvanáct let mladšího krajana Sarose. Laviolette spekulace neřešil, Rinnemu naopak vyjádřil důvěru. Nyní si může mnout ruce, že udělal dobře.

Foto: Scott Rovak, Reuters

Gólman Nashvillu Pekka Rinne (35) zastavuje nejlepšího střelce play off NHL Jakea Guentzela (59).

Článek

Rinne totiž v obou domácích duelech inkasoval jen po jednom gólu a pokaždé byl vyhlášen první hvězdou zápasu. „I v prvních dvou zápasech se nám hodně věcí podařilo, ale se svým výkonem jsem nemohl být spokojený. Druhé dva duely už vyšly i mně," těšilo rodáka ze čtrnáctitisícové finské obce Kempele.

Práce měl přitom v domácím prostředí víc než dost, jenže střelce Pittsburghu svými kousky deptal. Ten nejlepší zákrok přišel v pondělním čtvrtém duelu, kdy Predátoři v polovině druhé třetiny vedli 2:1.

Na finského gólmana se řítil unikající kapitán Tučňáků Sidney Crosby, Rinne však dokázal zastavit jak jeho první pokus, tak následnou dorážku. Zmatek v brankovišti však pokračoval, jenže Rinneho nerozhodil ani fakt, že přišel o hokejku. I bez ní totiž dokázal zázračným zákrokem vyrážečkou zkrotit dorážku Jakea Guentzela do odkryté klece.

Zámořští komentátoři se nad Rinneho počinem rozplývali, byl to však jen slabý odvar toho, co za mikrofonem předvedl jejich finský kolega Antti Mäkinen. Ten dal naplno průchod svým emocím a okamžitě se stal i za oceánem hitem. Mimochodem, Mäkinen svým emotivním komentováním nadchl zámořské fanoušky i loni, když bouřlivě oslavoval gól svého krajana a útočníka San Jose Joonase Donského v prodloužení třetího finále proti Pittsburghu.

O vášnivém komentováním Finů dobře vědí i v České republice. Nezapomenutelný je Antero Mertaranta a jeho popis šestého hodu oštěpařky Barbory Špotákové na olympiádě 2008 v Pekingu, kterým si zajistila zisk zlaté medaile.

Reklama