Hlavní obsah

Detroit - Toronto 5:1Frk a Šulák přispěli góly k vítězné generálce Detroitu

Útočník Martin Frk a obránce Libor Šulák skórovali v generálce hokejistů Detroitu na nový ročník NHL a pečetili výhru Red Wings nad Torontem 5:1. Přihrávku si v dresu vítězů připsal zadák Filip Hronek. Vedle nich v programu celkem osmi sobotních duelů prosadil bodově jen forvard David Pastrňák, který přihrál na jediný gól Bostonu při prohře s Philadelphií 1:4.

Článek

Frk ukázal svou hlavní zbraň a v přesilové hře tvrdou střelou z pozice za levým kruhem ve 33. minutě zvýšil vedení Red Wings na 4:1. Ideálně mu přihrál od modré čáry Hronek.

Šulák v polovině třetí třetiny dovršil výsledek, když se po návratu z trestné lavice dostal do samostatného úniku a ve chvilkové početní výhodě překonal gólmana Curtise McElhinneyho. Byl to jeho druhý gól za Detroit, protože se prosadil v přípravě už loni, kdy sehrál tři duely.

V sestavě vítězů nechyběl ani osmnáctiletý útočník Filip Zadina, který vyšel bodově naprázdno. Celá čtveřice českých zástupců v dresu Red Wings bojuje před čtvrteční vstupem do sezóny proti Columbusu o místo v základní sestavě.

Čtyřiadvacetiletý Frk, který má za sebou první celou sezónu v NHL, stihl kvůli potížím s šikmým břišním svalem jen tři přípravné duely z celkových osmi a proti Maple Leafs si připsal první bod.

"Začínal jsem pomalu. Cítil jsem se dobře v utkání v Bostonu, ale v minulém v Torontu jsem moc dobře nehrál. Dnes to bylo o hodně lepší. Gól v přesilovce mi hodně pomohl, získal jsem sebevědomí. Jsem za to rád," řekl klubovému webu Frk, který v uplynulém ročníku NHL sehrál 68 zápasů a připsal si 25 bodů za 11 branek a 14 asistencí. Předtím měl na kontě jen dva duely v dresu Caroliny.

"Marty v minulém ročníku ukázal, že umí dávat v NHL góly. Víme, co dokáže při přesilovkách. Znám ho dlouho. Už je trošku starší a působení v AHL už mu tolik nedá jako některým dalším, kteří potřebují hrát," uvedl kouč Jeff Blashill, který Frka trénoval i na farmě v Grand Rapids v AHL.

Stejně starý Šulák, dvacetiletý Hronek i šestka letošního draftu Zadina čekají na premiéru v NHL. Šulák i Zadina nastoupili v sedmi letošních testech Red Wings.

Šulák nasbíral tři body za gól a dvě asistence. "Má talent. Stále si přivyká, jak hrát efektivní hokej. A také na menší hřiště. Pořád se zlepšuje. Ale teprve se rozhodneme, co bude," řekl Blashill k Šulákovým vyhlídkám na setrvání v týmu.

Zadina zaznamenal dvě trefy a jednu přihrávku. "Dělá hodně věcí opravdu dobře. Ještě není perfektní, ale přemýšlí o hře. Na tak mladého hráče hraje vyzrále. Je šikovný s pukem, ale také blokuje střely a umí se adaptovat na defenzivní hru. Během kempu se stále zlepšuje. Mimo led stále pracuje na síle. Když ještě zapracuje na rychlosti, posune se ještě na další úroveň," prohlásil kouč Detroitu.

Hronek si v šesti utkáních připsal dvě asistence. "Je dobrý v přesilovkách. Viděl jsem ho v nich i v minulé sezóně v Grand Rapids. Jestli je teď lepší než někdo z dalších hráčů, které tu máme, teprve rozhodneme," prohlásil Blashill.

Pastrňák měl v duelu Bostonu s Philadelphií podíl na vyrovnání na 1:1. Jeden z ofenzivních lídrů Bruins v přesilové hře švihem vystřelil od modré čáry a před Brianem Elliottem tečoval puk stínící Ryan Donato. Flyers ale i díky dvěma trefám Michaela Raffla nakonec vyhráli 4:1.

Přípravné zápasy před startem NHL:
Edmonton - Calgary 4:3 (1:3, 2:0, 1:0)
Branky: 36. a 44. Yamamoto, 4. Khaira, 28. McDavid - 12. J. Gaudreau, 16. Bennett, 19. E. Lindholm.
Boston - Philadelphia 1:4 (0:1, 0:0, 1:3)
Branky: 46. Donato (Pastrňák) - 47. a 59. M. Raffl, 6. Leier, 55. Simmonds.
Detroit - Toronto 5:1 (2:0, 2:1, 1:0)
Branky: 5. Saarijärvi, 12. Turgeon, 29. Puempel, 33. Frk (Hronek), 51. Šulák - 22. Grundström.
Florida - Tampa Bay 2:3 (1:1, 1:0, 0:2)
Branky: 11. Huberdeau, 29. Hoffman - 13. Conacher, 47. Joseph, 54. J.T. Miller.
Ottawa - Montreal 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Branky: 5. Pyatt, 29. Duchene, 34. B. Ryan.
Chicago - Columbus 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)
Branky: 9. Seabrook, 17. Anisimov, 29. Saad, 33. P. Kane - 50. Stenlund.
Vancouver - Arizona 1:4 (0:2, 0:1, 1:1), hráno v Kelowně
Branky: 51. Goldobin - 5. Ch. Fischer, 17. D. Stepan, 32. B. Richardson, 60. Grabner.
Los Angeles - Anaheim 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
Branky: 15. Street, 19. T. Terry, 26. Rowney.

Reklama

Související témata: