Hlavní obsah

Chicago - Washington 5:4 PPFenomén Ovečkin! Ruská legenda vyrovnala rekord NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útočník Dominik Kubalík přispěl v NHL jednou asistencí k výhře hokejistů Chicaga nad Washingtonem 5:4 v prodloužení. V dresu poražených vyrovnal Alexandr Ovečkin svým 274. gólem v přesilové hře rekord soutěže, o který se dělí s Davem Andreychukem. Vítek Vaněček plnil roli brankářské dvojky stejně jako Karel Vejmelka při prohře Arizony 2:3 s New York Rangers.

Foto: Matt Marton, ČTK/AP

Alexander Ovečkin se raduje z branky

Článek

Ovečkinův historický moment přišel na začátku prostřední třetiny, kdy v levém kruhu otevřel typickým způsobem střelou bez přípravy skóre. U gólu mu asistoval Nicklas Bäckström, který nastoupil po zranění kyčle poprvé v sezoně.

"Bude to pro mě i ligu hodně zajímavé, až se mi povede na ten rekord dosáhnout a budu (v pořadí přesilovkových gólů) na prvním místě," řekl Ovečkin v listopadu. Po utkání v Chicagu s novináři nemluvil. Ruský kanonýr si tím připsal 751. trefu a v historické tabulce střelců dotahuje i třetího Jaromíra Jágra, na něhož ztrácí 15 branek. Ovečkin přihrál v zápase i na důležitý gól na 4:4 a vyhoupl se do čela produktivity soutěže (21+25).

Chicago kontrovalo třemi góly během 34 sekund a otočilo na 3:1. U vyrovnávací branky, která padla v početní převaze pět na tři, si připsal druhou asistenci Kubalík.

Washington, který vyhrál na střely 46:28, dvoubrankové manko smazal, ale od 55. minuty opět prohrával. Ilju Samsonova, jemuž kryl záda Vaněček, překonal podruhé v utkání Alex DeBrincat, jenž byl vyhlášen největší hvězdou utkání. Capitals si gólem tři sekundy před koncem třetí třetiny vynutili prodloužení, které rozhodl v čase 61:21 dorážkou v přečíslení dva na jednoho Caleb Jones.

Vejmelka chytal předchozí zápas Arizony, ve kterém inkasoval od Philadelphie pět branek, a tak dostal přednost Scott Wedgewood. Coyotes v utkání vedli 1:0 a ještě v 55. minutě 2:1, ale zůstali bez bodu. Rangers vyrovnali zásluhou Miky Zibanejada a zápas rozhodl v čase 57:42 svou druhou trefou v utkání Kaapo Kakko. Hosté vstřelili oba góly při obratu v přesilové hře.

"Rangers mají dobrý tým, ale měli jsme více gólových a větších šancí. Bojovali jsme. Udělali jsme spoustu věcí dobře. Je to frustrující, protože jsme byli při hře pět na pět opravdu dobří," uvedl trenér Arizony André Tourigny po šesté porážce za sebou. "Je to těžké. Zítra zase vyjde slunce, ale nejsme teď v nejlepší psychické pohodě," přiznal.

Zatímco Arizona je s 12 body nejhorším týmem soutěže, Rangers jsou v čele Metropolitní divize. "Tenhle zápas jsme ale museli ubojovat. Asi nebyl nejpěknější, ale máme dva body, to je hlavní," konstatoval Zibanejad. "Nebylo to snadné. Rozhodly přesilovky," doplnil Kakko.

V obraně Rangers nastupoval Libor Hájek, naopak scházel Filip Chytil, který se nevešel do sestavy. Dvaadvacetiletý centr nastupuje převážně na pozici třetího centra a na kontě má sedm bodů (3+4) v 25 zápasech. Minulou sezonu měl vyšší bodový průměr, nasbíral osm branek a 14 přihrávek ve 42 utkáních.

Ve zbývajícím středečním utkání porazil Anaheim doma Seattle 4:1. Ducks položili základ k výhře v úvodních 22 minutách, po kterých vedli 3:0.

"Darovali jsme jim přečíslení dva na jednoho, pak jsme udělali chybu v přesilové hře a prohráváme 0:2. Proti dobrému týmu jsme udělali příliš mnoho chyb," uvedl útočník nováčka soutěže Jordan Eberle.

Výsledky NHL:
Chicago - Washington 5:4 v prodl. (0:0, 3:2, 1:2 - 1:0)
Branky: 34. a 55. DeBrincat (na první Kubalík), 35. Kurashev, 34. Entwistle, 62. C. Jones - 24. Ovečkin, 40. Sprong, 52. Eller, 60. Sheary. Střely na branku: 28:46. Diváci: 18.260. Hvězdy zápasu: 1. DeBrincat (Chicago), 2. Ovečkin (Washington), 3. C. Jones (Chicago).
Arizona - NY Rangers 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)
Branky: 18. Eriksson, 49. Keller - 31. a 58. Kakko, 55. Zibanejad. Střely na branku: 31:30. Diváci: 11.380. Hvězdy zápasu: 1. Kakko, 2. Zibanejad (oba NY Rangers), 3. Keller (Arizona).
Anaheim - Seattle 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Branky: 11. Zegras, 16. Grant, 22. Terry, 49. Carrick - 35. Donato. Střely na branku: 24:20. Diváci: 14.762. Hvězdy zápasu: 1. Grant, 2. Stolarz, 3. Steel (všichni Anaheim).

Reklama

Související témata: