Hlavní obsah

Gretzky odolal, série skončila po 35 zápasech. Proč ale MacKinnonovi umazali asistenci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm minut před koncem Nathan MacKinnon přihrál na modrou Devonu Toewsovi, puk skončil v brance Rangers a celá denverská aréna oslavovala kromě vyrovnání na 2:2 i pokračování úchvatné domácí bodové série lídra Colorada v NHL. Pak ovšem následovala oprava a žádný bod do statistik se útočníkovi Avalanche nepřičetl. Proč?

Foto: Isaiah J. Downing, Reuters

Centr Colorada Nathan MacKinnon při zápase s NY Rangers

Článek

Vždyť nešlo o žádnou smyšlenou přihrávku na gól. MacKinnon vybojoval puk, předložil ho bekovi a následovala dorážka Mikko Rantanena, který byl původně uveden jako střelec gólu. Jenže po kontrole záznamu se zjistilo, že puk do vlastní sítě nešťastně zametl newyorský bek Ryan Lindgren. Rantanen tedy ostrouhal, podle pravidel se ale umazala i MacKinnonova asistence a jako autor gólu byl uveden Toews, který se z hráčů Colorada dotkl puku jako poslední.

„Jako klub se na to ještě podíváme. Pokud je na videu důkaz, že tam byla asistence, tak by ji měl (MacKinnon) taky dostat,“ tvrdil kouč Colorada Jared Bednar.

Tolik povyku kvůli bodíku… Pro tým Avalanche a jeho nejlepšího hráče ale nejde o žádnou prkotinu. MacKinnon v domácí Ball Areně bodoval ve 35 zápasech v řadě a už jen pár utkání mu chybělo, aby dohnal Waynea Gretzkyho, který v sezoně 1988–89 stanovil rekord NHL ve 40 po sobě jdoucích domácích zápasech. Navrch skončila i MacKinnonova 19zápasová bodová série, druhá v této v sezoně.

„Myslel jsem, že Nate tu asistenci má. Celou dobu hledal různé způsoby, jak vytvářet šance. Měl jsem radost, když to tam padlo, ale někdy to tak chodí, že vám okolnosti nejdou naproti,“ tvrdil obránce Colorada Cale Makar.

Nula proti Rangers po porážce 2:3 v nájezdech znamená pro MacKinnona nepříjemnost i ve vyhecovaných dostizích o Art Ross Trophy. Na čele je se 124 body Nikita Kučerov z Tampy Bay, hvězda Colorada je nyní o bod zpět a na vedoucí duo se přilepil se 122 body Connor McDavid z Edmontonu.

MacKinnon si nepolepšil, i když odehrál 30 střídání a na ledě strávil 27:53 minuty. „V prodloužení je na ledě, dokud mi neřekne, že si potřebuje oddechnout. Je to náš nejnebezpečnější chlapík, takže kolem něj se jen točí hráči,“ vysvětloval kouč Bednar.

Z vedoucího tria zbývá útočníkovi Avalanche do konce základní části odehrát nejméně zápasů – 9. Před Kučerovem je deset startů, McDavida jich čeká dokonce ještě jedenáct.

„Pořád si ale myslím, že MacKinnon může vyhrát, protože Colorado teď šlape skvěle,“ řekla legenda Devils Patrik Eliáš.

Každopádně to bude napínavá jízda, ve které bude důležitý každý bodík. Možná i ten, který MacKinnonovi umazali.

Reklama