Hlavní obsah

Hanzal si věří i díky Světovému poháru. V Arizoně se na něj hrne chvála

Glendale

V Torontu byl nejlepším útočníkem českého týmu, který na Světovém poháru ale marně usiloval o výrazný úspěch. Forma se však na Martina Hanzala lepí i na začátku sezóny NHL. Dlouhán v dresu Arizony se gólem a asistencí podepsal pod úvodní výhru 4:3 nad hokejisty Philadelphie.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Martin Hanzal (11) jásá po gólu proti Philadelphii s Radimem Vrbatou (17) a Jakobem Chychrunem (6).

Článek
Fotogalerie

World Cup byl dosud nejlepším reprezentačním turnajem 29letého centra, jenž hrál na dvou mistrovstvích světa (2008, 2013) i na olympiádě v Soči. Vysoká úspěšnost na buly, clonění před gólmanem, dorážky, tvrdost v osobních soubojích.

„Hraju silový hokej, snažím se pracovat kolem brány a v rohu. Když vybojuju nějaké puky, dávám je křídelním hráčům, kteří umějí dávat góly," prohlásil Hanzal. Kvůli nesmlouvavému stylu ale také často trpí jeho zdraví. Za poslední tři roky vynechal český útočník z 246 zápasů, k nimž Coyotes nastoupili v základní části, 80 utkání. Což je vlastně celá jedna sezóna....

Konfrontace s nejlepšími hokejisty světa ale Hanzala před návratem do klubu naladila pozitivně. „V Torontu jsem si zahrál proti top hráčům, takže bych měl být připravený dobře."

Povedený start do nové sezóny

Premiéra mu dala za pravdu. Nejprve si všiml, že gólman Flyers Mason nemá v brankovišti puk ve své moci a úspěšně doklepával. Na závěr si také připsal přihrávku u rozhodující trefy Ekmana-Larssona v prodloužení, jež padla při signalizovaném vyloučení Jakuba Voráčka. Kromě bilance 1+1 strávil Hanzal na ledě přes 20 minut, sedmkrát vystřelil na branku, vyhrál 8 vhazování a rozdal tři hity.

„Marty hraje s velkým sebevědomím. Bývá ve správný čas na správném místě," řekl čtyřicetiletý kapitán Arizony Shane Doan, s nímž Hanzal tráví hodně času i na golfových hřištích a u karetního stolku v klubovém letadle Coyotes.

Teď se navíc do mužstva z arizonské pouště po dvou letech ve Vancouveru vrátil Radim Vrbata. „Hráli jsme spolu pár let a šlo nám to výborně," zavzpomínal Hanzal na šest společných sezón. „Radim je koncový hráč, střelec, jakého potřebujeme. Snad tu společnou chemii oživíme hodně rychle," dodal centr prvního útoku.

Po deseti letech strávených v Arizoně má Hanzal v mužstvu výbornou pozici, zároveň je ale v posledním roce smlouvy. Nové námluvy zatím ustrnuly na mrtvém bodě. „Chci se soustředit, abych měl výbornou sezónu," tvrdil český hokejista. Což znamená v tvrdé konkurenci Pacifické divize postoupit do play off. Coyotes v něm nebyli už čtyři roky.

Reklama

Související témata: