Hlavní obsah

Hanzal sní o tom, že s Kojoty vyhraje a přiveze domů Stanley Cup

Už pět let je v NHL Martin Hanzal nedílnou součástí týmu Phoenix Coyotes. S nehokejovým městem v poušti teď zažívá senzační tažení play off. Kojoti už jsou ve finále Západní konference, kde je čeká Los Angeles. „Když jsme tak daleko, byla by škoda skončit,“ říká pětadvacetiletý centr.

Foto: Foto archiv Martina Hanzala

Rodinná idylka. Malý Martin Hanzal odpočívá v náručí velkého Martina Hanzala.

Článek

Jak teď vidíte šance na další postup?

V play off se může stát cokoli. Všichni doufáme, že to ještě nebude náš konec. Dvě série jsme vyhráli a bylo by fajn ještě dvě další vyhrát…

Slavili jste, když jste ve druhém kole vyřadili Nashville?

Já byl strašně servanej… Kluci si šli ještě někam sednout, ale já byl rád, že můžu jít do postele. Až budeme mít ten Stanley Cup v Čechách, tak to teprve pořádně oslavíme (smích).

Tým z LA je také velkým překvapením play off.

Hrajou teď výborně. Oni z osmého místa vyřadili první a druhý tým v celé konferenci, ale určitě máme šanci přes ně přejít.

Proč jsou Kings tak dobří?

V play off se strašně zvedli, prohráli jen jeden zápas. Mají taky výborného gólmana jako my. A zdobí je skvělá defenzíva. Hrajou úplně jiný hokej než v základní části. Čeká nás nejtěžší série v play off.

V play off jste některé zápasy nehrál kvůli zranění. Už jste v pořádku?

Pořád mám nějaké drobné problémy, ale hraju pod práškama a snažím se pro tým odvést co nejlepší práci. Hrajeme v lajně s Vrbatou a Whitneyem, celý rok se nám dařilo a naše body budou potřeba.

Obrovskou oporou vašeho týmu je kanadský brankář Mike Smith. Co říkáte na jeho výkony?

Je prostě vynikající. Držel nás v celé sezóně a v play off předvádí doslova neskutečné věci. Je to velký gólman. Má skvělý pohyb a podle mě je suverénně nejlepší v celé NHL v rozehrávce s pukem. Bereme ho jako šestého hráče. Jsme rádi, že ho tu máme. Je to zkušený brankář, který dělal kdysi v Dallasu dvojku Martymu Turkovi, pak byl v Tampě, minulou sezónu ho poslali i na farmu. U nás dostal šanci jako jednička po odchodu Bryzgalova a neskutečně ji chytil. Navíc není takový podivín, jako byl Bryzgalov.

MARTIN HANZAL
Narozen: 20. února 1987
Výška/váha: 196 cm/99 kg
Rodinný stav: ženatý, manželka Lenka, syn Martin
Klub: Phoenix Coyotes (od roku 2007)
Kariéra v NHL: 371 zápasů, 58 gólů, 112 asistencí
Zajímavosti: V klubu je zástupcem kapitána Doana a jedním z nejvytěžovanějších hráčů. V říjnu 2011 podepsal nový pětiletý kontrakt s ročním příjmem 3,1 mil. dolarů. Má rád golf a rychlá auta.

A jaký je mimo led?

Skvělej kluk do party. Hodně spolu kamarádíme, v letadle pořád mastíme karty. Máme takovou skupinku, kde jsou kromě nás dvou ještě Doan, Whitney, Langkow a Aucoin. Hrajeme různé hry, ale ne o moc velký peníze. Spíš jde o to, abychom při těch dlouhých cestách zabili čas.

Jak si vede vaše česká kolonie?

Máme pohodu. Vrbič (Vrbata) má jednu z nejlepších sezón v životě, v základní části dal pětatřicet gólů. Klesla s Rozsívalem jsou spolehliví beci. Snad nám to docela klape, ale posoudit to musí někdo jiný.

Několikrát jste říkal, že Phoenix není úplně hokejové město. Žijí teď fanoušci hokejem víc?

Jsou doslova v extázi. Na play off je pořád beznadějně vyprodáno. Poslední zápas byl po stránce atmosféry tím nejlepším, který jsem tu za pět let zažil. Lidi blázní. Na sedačkách mají připravena bílá trička, všichni si je oblečou a vypadá to nádherně.

Jste teď ve městě za celebrity?

Je trošku znát, že se nám daří… NBA teď nehrajou, skončil i americký fotbal a baseball teprve začíná. Tak město žije hokejem. Ale jinak je tady u nás v poušti co do popularity až jako čtvrtý. Jedničkou je fotbal, pak následuje baseball a basket.

Na vašem posledním zápase oznámil komisionář NHL Gary Bettman, že jsou na dobré cestě jednání o prodeji klubu skupině investorů a mohli byste zůstat ve Phoenixu.

Prý by se to mělo uzavřít v nejbližší době, ale už se o novém majiteli mluvilo tolikrát a nikdy to nedopadlo. Byl bych rád, kdyby se celá věc uzavřela. Stěhovat se nikomu nechce.

Na aktuálních fotkách jste všichni řádně zarostlí. Jak dlouho se neholíte?

Od začátku play off. Všichni jsme jako opice (smích).

Nebojí se vás váš malý syn?

Teď je s manželkou v Česku. Musela odletět, protože dělá ve škole státnice. Ale koncem května se vrátí. Možná přiletí víc lidí z rodiny. Táta hned po postupu volal, že musíme LA udělat a na finále dorazí… Tak kéž by to vyšlo.

Změnilo vás narození potomka?

Asi jo. Všechno se teď točí kolem něj. Hodně se mi po nich stýská. Manželka mi malého ukazuje, když spolu voláme. Roste jako z vody.

Sledujete v rámci možností mistrovství světa

Docela jo, mám to na internetu dokonce s českým komentářem. Je to teprve začátek, kluci se sehrávají a zvykají si na větší kluziště. Myslím, že ještě ukážou svou sílu.

Reklama

Související témata: