Hlavní obsah

Hanzalův „druhý táta“ zůstal v šoku. Nedokážu pochopit, proč Marty odchází, kroutí hlavou

Arizona/Praha

Dalo se to čekat. Když ale ta zpráva v neděli vyšla, stejně bylo pro některé těžké jí uvěřit. Minimálně pro kapitána hokejistů Arizony Shanea Doana. Martin Hanzal po deseti letech opouští Kojoty a sezónu dohraje v Minnesotě, kde se pokusí zabojovat o Stanleyův pohár. „Tohle je opravdu těžké přijmout, Marty byl velkým článkem našeho týmu,“ smutnil čtyřicetiletý útočník nad odchodem o deset let mladšího parťáka a kamaráda.

Foto: Profimedia.cz

Shane Doan (vlevo) a Martin Hanzal v dresu Kojotů.

Článek

V neděli odpoledne přijel na stadión v Arizoně s tím, že se normálně bude připravovat na večerní zápas NHL proti Buffalu. Jenže toho už se Martin Hanzal nedočkal. Po dvou hodinách mu totiž vedení týmu oznámilo, že jej vyměnilo do Minnesoty.

Jeho jméno v souvislosti se středeční uzávěrkou přestupů v NHL patřilo k těm nejskloňovanějším. Arizona se popáté v řadě nedostane do play off a o služby všestranného centra panoval zájem mezi více kluby.

„Je těžké přesně pochopit, proč odchází. Za těch deset společných let jsem pochopil, jak cenný pro nás byl, a že moc nejde nahradit. Opravdu tomu nerozumím," říkal po první třetině souboje s Buffalem Shane Doan, jenž je spolu s Hanzalem nejdéle sloužícím hráčem Kojotů.

„Myslím, že Shaneova odpověď pramení z frustrace. Chápu to, taky jsem frustrovaný. Ale udělal jsem to nejlepší pro klub. Získali jsme naděje do budoucna a posunuli se směrem k letním obchodům," tvrdí s ohledem na nastupující proces přestavby týmu generální manažer Arizony John Chayka, který za Hanzala a dalšího útočníka Ryana Whitea získal hned tři volby draftu včetně 1. kola v letošním roce a forvarda Graysona Downinga.

„Bylo to nejlepších deset let v mém životě. Měl jsem možnost hrát za dobrý tým, který mě draftoval. Opravdu jsem šťastný za každý den, který jsem tu mohl se skvělou partou lidí strávit," prohlásil Hanzal, jehož si Kojoti vybrali v prvním kole draftu 2005 a odehrál za ně 608 zápasů s bilancí 117 branek a 196 asistencí. Po sezóně mu končí pětiletá smlouva s celkovým příjmem 15,5 miliónu dolarů a v létě se tak stane volným hráčem.

Vděčnost Doanovi a vzpomínka na karty v letadle

„Bylo těžké říct sbohem všem spoluhráčům, trenérům a dalším členům týmu. Ale tak to prostě je, teď jsem dostal šanci získat letos Stanley Cup. Začíná mi nová kapitola a moc se na tu příležitost těším," váží si Hanzal přesunu do aktuálně nejlepšího celku Západní konference NHL.

Ještě předtím, než si odjel domů sbalit své věci, prohodil se svými dnes již bývalými spoluhráči pár vět. A diskuze s Doanem prý byla mimořádně emotivní.

„Je totiž něco jako můj druhý táta. Od prvního roku v klubu mi se vším vypomáhal. A musím říct, že jsem vděčný za každou radu, kterou mi dal, a co mě naučil. V letadle jsme spolu devět let hráli karty a nikdo nás nemohl porazit. Fakt to byla zábava," uzavírá Hanzal jednu kapitolu svého hokejového života.

Reklama

Související témata: