Hlavní obsah

Hertl poslal ke dnu Chicago. 16 gólů za tři zápasy, Sharks už nejsou za břídily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně ze sebe strhli nálepku nejhoršího týmu NHL a připlácli ji na záda Chicagu. Hokejistům San Jose se po prachbídném startu sezony vrací sebevědomí a hlavně střelecký apetit. Hattrick jejich českého lídra Tomáše Hertla na ledě Islanders (5:4 po prodloužení) to jen potvrdil. Za poslední tři zápasy hrané navíc venku nasázeli Sharks 16 gólů.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Tomáš Hertl (vlevo) oslavuje se spoluhráči gól proti New Yorku Islanders.

Článek

„Letos jsme toho prožili vážně hodně,“ povzdechl si Hertl. Sharks během podzimu vypadali jako nejhorší tým v klubové historii. Po dvou desetigólových přídělech za sebou od Vancouveru a Pittsburghu schytávali posměšky ze všech stran. Ale poslední týdny už je to v jejich podání jiná písnička. Z minulých deseti zápasů včetně toho newyorského mají bilanci 5-4-1. V Pacifické divizi je lepší, než získali chřadnoucí Anaheim či Seattle, ale i překvapení sezony z Vancouveru (4-6-0)!

„Tohle vítězství mi něco ukazuje. V minulém zápase jsme taky málem předvedli comeback a proti opravdu dobrému týmu (5:6 s New York Rangers). Dnes jsme to vlastně jen dotáhli do konce,“ líčil Hertl, jak ke gólu z první třetiny přidal v závěru třetí další dva.

Hosté přitom prohrávali už 1:4, krátce poté mohli znovu inkasovat… Po snížení v 52. minutě ani moc neslavili, ale při hře bez brankáře do toho šlápli a Hertl číhající u pravé tyče se prosadil ještě dvakrát. Velkolepý obrat pak pět sekund před koncem prodloužení završil William Eklund. „Už jsem byl vyčerpaný, ale přihrávku od Mikaela Granlunda by byla velká škoda nevyužít,“ líčil střelec.

Sharks (7-17-2) se výhrou na Long Islandu odrazili ode dna a poslali na něj Chicago (7-16-1), které prohrálo doma 3:4 po nájezdech s Nashvillem. „Už si taky zasloužíme nějaké dobré zprávy,“ poznamenal kouč Sharks David Quinn.

Hertl si v posledních šesti zápasech připsal 9 bodů (3+6), šestým hattrickem kariéry se v klubové historii posunul na druhé místo za Jonathana Cheechooa (9). Ten první si český útočník připsal už ve třetím zápase v NHL, kdy na podzim 2013 proti Rangers zaznamenal dokonce čtyři branky. Poslední třígólový večer před newyorským představením Hertl zaznamenal loni v lednu ve Philadelphii. S 210 trefami je třicetiletý forvard pátým nejlepším střelcem v dějinách Sharks.

„Myslím, že už v New Jersey (6:3) jsme přišli na to, že konečně můžeme dát i nějaké góly. Každou sezonu je to pro nás velký problém. Když nedáte žádný nebo jeden, tak se váš brankář může stavět na hlavu a není z toho nic. Ale s pěti góly už je to něco jiného, tohle je skvělý pocit,“ usmíval se Hertl.

Sharks tak odjeli z New Yorku s vědomím, že v tabulce už nejsou nejhorší. Jejich soupeři z Islanders přitom ještě hodně dlouho po utkání lapali po dechu. „Prohrát takový zápas je hřích,“ nechápal newyorský kouč Lane Lambert.

Reklama

Související témata: