Hlavní obsah

Hlinka byl úžasný mentální kouč, ani o tom nevěděl, míní Jelínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mentální kouč, který se v hokejové extralize objevoval i v pozici hlavního trenéra Plzně či Mladé Boleslavi, vypráví také o setkáních s legendárním trenérem Ivanem Hlinkou. „Byl vlastně úžasný mentální kouč, aniž by o tom věděl,“ říká Marian Jelínek v pořadu Příklep na Sport.cz.

O českém humoru v kabinách NHL a Ivanu Hlinkovi coby mentálním kouči v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Diskusi začíná moderátor Honza Homolka dotazem na český humor, o němž se Jelínek zmiňuje v knize Vnitřní svět vítězů. 59letý kouč v knize uvádí, že čeští hokejisté byli svou schopností zlepšit atmosféru pověstní i v kabinách NHL.

„Ten humor je jiný, v té NHL to vnímáte a ty Češi... Na tohle jsme trošku Švejci, samozřejmě to máme rádi," říká v hokejovém pořadu.

Eliáš asistentem trenéra v New Jersey? V pořadu Příklep prozrazuje, jak to bylo doopravdyVideo: Sport.cz

Humor je přitom pro Jelínka velmi důležitý. Ve zmíněné knize také uvádí, že lví podíl na zisku zlata české reprezentace z mistrovství světa v roce 2005, kde byl Jelínek asistentem kouče Vladimíra Růžičky, měli týmoví maséři. Ti se totiž vedle své oficiální práce zároveň starali o skvělou atmosféru v týmu.

Český hokejový útočník Filip Chytil a jeho budoucnost v NY Rangers. Příspěvek z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

„Myslím, že humor je jeden z mentálních hromosvodů, který stres a obavy vezme dolů," vysvětluje v Příklepu a následně vzpomíná i na Ivana Hlinku. „Měl jsem možnost s ním být velmi úzce, ať už v Pittsburghu, nebo tady (v Česku)," uvádí mentální kouč.

„Musím říct, že to byl člověk, který uměl humor i ve stresových situacích. On to vzal na sebe a tím humorem v kabině, kde by se atmosféra dala krájet, vždycky něco pronesl. Najednou se to uvolnilo a mančaft šel na led jinak nastavený," vypráví o trenérovi zlatých medailistů z olympiády v Naganu, který tragicky zahynul při autonehodě v roce 2004.

Více najdete ve videu z pořadu Příklep.

Reklama

Související témata:
Humor