Hlavní obsah

Hokejistovi hrozí za krosček na sudího v NHL tvrdý trest. Zatím byl suspendován na neurčito

Aktualizováno

Hájí se, že šlo o nešťastnou náhodu a jakýkoliv úmysl vehementně popírá, jenže dostupný videozáběr hovoří spíš v neprospěch kanadského obránce Dennise Widemana. Spoluhráč Jiřího Hudlera a Michaela Frolíka ve středečním utkání NHL proti Nashvillu u střídaček zezadu krosčekoval zkušeného čárového rozhodčího Dona Hendersona. Na základě pravidel soutěže mu hrozí tvrdý trest, klidně i minimálně na dvacet zápasů. Prozatím byl Wideman suspendován na dobu neurčitou.

Foto: James Guillory, Reuters

Hokejový obránce Calgary Dennis Wideman (v bílém).

Článek

Widemana dohrál ve druhé třetině na mantinel útočník Predátorů Mikka Salomäki a lehce otřesený zadák Plamenů mířil na střídačku. Před ní se mu ale připletl do cesty Henderson, jehož Kanaďan krosčekem poslal k ledu.

„Dostal jsem pořádný zásah na mantinel a cítil jsem velkou bolest v rameni a na krku. Chtěl jsem se jenom dostat na střídačku a trošku jsem se převrátil. V poslední chvíli jsem zvedl oči a uviděl ho. Nemohl jsem se mu vyhnout," hájil se Wideman, jehož zákroku si hlavní arbitři Tom Kowal s Trevorem Hansonem nevšimli.

„Neviděl jsem ho, Nevěděl jsem, kam jet a jak se mu vyhnout. Jsem už v NHL několik let a ke každému rozhodčímu jsem se choval s nejvyšším možným respektem. Nikdy bych se úmyslně nepokusil udeřit čárového nebo hlavního," řekl Wideman, jenž v NHL působí už jedenáctou sezónu a nepatří ke zlým mužům.

Henderson zůstal několik vteřin ležet na ledě, pak se ale zvedl a pokračoval ve hře. Při následné komerční přestávce k němu Wideman přijel a za svůj zákrok se omluvil. Podle Calgary Sun Henderson po zápase odjel do nemocnice, kde pobyl až do ranních hodin kvůli bolesti krku a žaludeční nevolnosti. Zároveň podstoupil testy na otřes mozku.

Co říkají pravidla NHL?
Automatické zastavení činnosti - kategorie I
Každému hráči, který úmyslně zasáhne rozhodčího a způsobí mu zranění nebo úmyslně použije fyzickou sílu jakýmkoliv způsobem proti rozhodčímu s úmyslem ho zranit, se automaticky zastavuje činnost na nejméně 20 zápasů. (Pro účely tohoto pravidla se „úmyslu zranit“ rozumí fyzická síla, o které hráč věděl či měl vědět, že může vést ke způsobení zranění.
Automatické zastavení činnosti - kategorie II
Každý hráč, který úmyslně použije jakýmkoliv způsobem fyzickou sílu vůči rozhodčímu (vyjma činností, jež jsou uvedeny v první kategorii) nebo pakliže je použita fyzická síla bez úmyslu zranit či pokud někdo plivne na rozhodčího, musí být potrestán zastavením činnosti minimálně na deset zápasů.

„Widese všichni známe, je to skvělý chlap. Není to agresivní člověk, šlo o blbou souhru okolností," zastával se svého svěřence kouč Calgary Bob Hartley.

Celým incidentem se však bude dodatečně zabývat ředitel hokejových operací Colin Campbell. Pakliže jeho zákrok shledá jako úmyslný, může se Wideman dočkat i zastavení činnosti minimálně na dvacet zápasů. Prozatím byla obránci zastavena činnost na dobu neurčitou s tím, že disciplinární slyšení bude nejspíš naplánováno na příští úterý, tedy po skončení Utkání hvězd, které NHL uvidí o víkendu.

Za posledních šest let řešila NHL jediné napadení rozhodčího. V roce 2014 se ho během play off dopustil útočník NY Rangers Dan Carcillo. Za útok na čárového sudího, který ho doprovázel na trestnou lavici, obdržel Carcillo stopku na deset zápasů. Po odvolání mu ovšem byl trest o čtyři utkání snížen.

Zasáhl podle vás Dennis Wideman čárového rozhodčího úmyslně?
Ano
87,6 %
Ne
12,4 %
Celkem hlasovalo 11654 čtenářů.

Reklama

Související témata: