Hlavní obsah

Huberdeau se rozhodl poskytnout po smrti mozek pro vědecký výzkum

Hvězdný hokejista Jonathan Huberdeau se rozhodl poskytnout po smrti svůj mozek pro vědecké účely. Obdrží ho organizace Project Enlist Canada, která se věnuje výzkumu poranění mozku.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Jonathan Huberdeau

Článek

Její zástupci zkoumají traumatická poranění mozku, chronickou traumatickou encefalopatii a posttraumatickou stresovou poruchu u vojenských veteránů, aby se daly v budoucnu lépe diagnostikovat a léčit.

"Jako hráč NHL jsem si moc dobře vědom dopadu traumatických poranění mozku a otřesů mozku a toho, jak ovlivňují duševní zdraví. Jsem hrdý na to, že mohu podpořit kanadské vojenské veterány tím, že se zavazuji darovat svůj mozek tomuto projektu a pomoct výzkumu ke zlepšení kvality života všech vojáků, kteří tak statečně a odvážně sloužili naší zemi," uvedl v prohlášení Huberdeau, nová posila Calgary, se kterým po výměně z Floridy podepsal začátkem srpna osmiletou smlouvu na 84 milionů dolarů.

Ke stejnému kroku jako Huberdeau se rozhodli i astronaut Marc Garneau, bývalá hokejistka Kalley Armstrongová a 170 kanadských hokejových veteránů.

Reklama