Hlavní obsah

Já to chytil? Vaněček ustál nájezdy a s Palátem jsou Devils zase lepší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už to s nimi nevypadalo dobře. Do střely Jacka Hughese ale vložil hokejku domácí nešťastník Erik Karlsson a hostující Devils deset sekund před vypršením 60. minuty srovnali v San Jose na 3:3. Bod navíc do tabulky NHL jim pak v nájezdech vychytal Vítek Vaněček.

Foto: Josie Lepe, ČTK/AP

Vítek Vaněček zasahuje proti Michaelu Eyssimontovi

Článek

V rozstřelu proti němu neuspěli Nick Bonino, kapitán Sharks Logan Couture, ani Alexandr Barabanov. I když ruský útočník to z domácího tria provedl zdaleka nejlíp. Naznačil střelu, ale uhnul do forhendového blafáku a střílel do odkryté branky.

Domácí fanoušci už pomalu zvedali ruce, jenže Vaněček se natáhl a puk se v síti netřepetal. Český brankář se chvíli domníval, že ránu vyrazil, ale když se postavil, puk se objevil pod ním. Aha, takže výhra. Pro Devils sedmá v řadě na cizích hřištích.

"Docela ošklivý způsob, jakým přijít k bodům, ale takhle to občas mají všechny dobré týmy," prohlásil slovenský útočník Tomáš Tatar, jediný úspěšný exekutor nájezdů.

Devils v arénách soupeřů kompenzují domácí ztráty, kterých v posledních týdnech nebylo málo. V Prudential Center odcházeli od 9. prosince jako poražení hned osmkrát v řadě.

Ale venku je to jiná písnička. 21. prosince vyhrálo New Jersey na Floridě a ve spanilé jízdě pokračovalo v Pittsburghu, v Detroitu, na ledě Caroliny i třikrát po sobě v Kalifornii (Anaheim, Los Angeles, San Jose). „Třetí zápas ve čtyřech dnech, moc jsme si neodpočinuli," odfrknul si Tatar.

Po skvělém rozjezdu sezony a následném výsledkovém propadu se ale Devils zase vracejí na výsluní. Na čelo Metropolitní divize, kde trůní Carolina, jim schází jen bod.

Pomohl i návrat Ondřeje Paláta do sestavy po operaci třísel a desetitýdenní herní pauze. S českým útočníkem vyhráli Devils 5 z posledních šesti utkání.

„Ondra pomůže už jen v tom, že bude dělat spoustu věcí správně," řekl o 31letém Palátovi nejproduktivnější hráč historie klubu Patrik Eliáš.

V San Jose Palát takto správně vyřešil situaci na začátku třetí třetiny, kdy z otočky našel v ideální pozici kapitána Nico Hischiera, který po 11 sekundách poslední části srovnal na 2:2.

Foto: Josie Lepe, ČTK/AP

Jack Hughes a Vítek Vaněček se radují z výhry

I když šli Sharks zase do vedení, znovu ztratili výhru v závěru a pak už jim Vaněček nedal čuchnout. Český brankář 29 zákroky pojistil svou 18. výhru v sezoně, která mu zaručuje dělené sedmé místo ve statistikách NHL. V top 10 gólmanů (s alespoň 14 starty) figuruje i s průměrem 2,37 branky na zápas.

„Super kluk, za kterého jsem moc rád. Teď si to užívá," chválil Vaněčka i Tatar.

S dvojicí český opor Devils už zase vypadají jako černý kůň sezony.

Reklama