Hlavní obsah

Jágr mu věštil zářnou kariéru. Rusovi teď hrozí čtyřletý trest za doping, přišel by i o olympiádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Praha

Ruskému hokejovému reprezentantovi Valeriji Ničuškinovi hrozí čtyřletý zákaz činnosti na mezinárodních akcích. Šestadvacetiletý útočník Colorada měl mít podle ruských médií před sedmi lety před ZOH v Soči pozitivní dopingový test, který údajné vykázal zvýšenou hladinu testosteronu v těle. Světová antidopingová agentura (WADA) zatím vyjádření nevydala.

Foto: Profimedia.cz

Ruský útočník Valerij Ničuškin v dresu Colorada.

Článek

„Vzhledem k tomu, že mluvíme o nedokončené věci, nemůžeme to komentovat," cituje ruská agentura TASS vyjádření tiskového oddělení WADA.

Vyjádřit se k záležitosti prozatím odmítá i Ničuškin. Podle ruských serverů se však očekává, že se rodák z Čeljabinsku po obdržení oficiálních dokumentů odvolá, protože se cítí nevinný. Některé osobnosti ruského hokeje se nicméně podivují načasování, když dopingový test byl proveden už před sedmi lety.

Foto: Profimedia.cz

Valerij Ničuškin uniká Janu Kovářovi na MS 2017.

Případný trest by se vztahoval pouze na mezinárodní akce. NHL, kde Ničuškin působí, by se netýkal. Stejně tomu bylo i v případě Ničuškinova krajana Jevgenije Kuzněcova. Ten dostal od mezinárodní federace IIHF čtyřletý distanc za doping, když měl v den zápasu o bronz s českou reprezentací na MS 2019 v Bratislavě pozitivní test na kokain.

Pokud by byl Ničuškin, který v této sezoně NHL odehrál za Colorado vinou zranění jen jeden zápas, přišel by mimo jiné i o únorové olympijské hry v Pekingu, na nichž jsou ruští hokejisté jedním ze soupeřů Česka v základní skupině.

Ničuškin, který před sedmi lety reprezentoval sbornou na hrách v Soči, kdysi platil za obrovský talent. Hráči, jehož si pro NHL vybral Dallas jako desítku draftu v roce 2013, věštil zářnou budoucnost i Jaromír Jágr.

„Ničuškin má na to, aby byl jedním z nejlepších na světě. Je jako tank, nikdy jsem neviděl nikoho v tom věku tolik dominovat. Má sílu i techniku, tenhle kluk má všechny kvality, aby se stal nejlepším hráčem světa," řekl Jágr v roce 2013, kdy Ničuškinovi bylo osmnáct let.

Mezi ty největší hvězdy se sice nakonec nedostal, NHL ale hraje poslední čtyři sezony pravidelně.

Reklama

Související témata: