Hlavní obsah

Jágr: V Česku je moc věcí, které člověka rozptylují

Po roční pauze, zaviněné výlukou NHL, odletěl v neděli do New Yorku český hokejista Jaromír Jágr. Před tradičním kempem plánuje zhubnout šest kilo a jak přiznává v rozhovoru pro deník Právo, chce se opět soustředit jen na hokej.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Kladenští fanoušci Jaromíra Jágra letos v dresu Rabatu neuvidí - ilustrační foto.

Článek

Po roční výluce vyrážíte zase do Ameriky za hokejem, v jakém rozpoložení odlétáte do New Yorku? Vždycky je to trochu těžší, když člověk stráví tak dlouhý čas v Evropě. Je to jiné než v minulých letech, ale pořád je to práce.

Takže jenom práce, už žádná zábava? Hlavně práce. Teď mě čeká tréninkový kemp, na to se nejde těšit. Snad se ale budu moci víc soustředit na hokej. V Česku je moc věcí, které člověka rozptylují.

Myslel jste na to, že 11. září, den vašeho odletu do New Yorku, má zvláštní symboliku? Já si toho všiml až dodatečně.

Na co nejvíc budete z ročního pobytu v Evropě vzpomínat? Každý ten úsek měl něco do sebe. Kladno, Omsk nebo reprezentace. Všeho bylo tak akorát.

V pátek jste se byl rozloučit s bývalými spoluhráči v Kladně, co jste říkal na jejich kolaps v poslední minutě, kdy přišli o výhru s Budějovicemi? Moc do smíchu mi nebylo. Táta (prezident kladenského klubu -pozn. aut.) asi nespal moc dobře. Málokdy se vidí, aby soupeř odvolal brankáře a dal dva góly. Osobně jsem to nezažil.

Jak moc se liší vaše výbava do New Yorku od té, se kterou jste cestoval do Omsku? Musel jsem vzít daleko víc věcí. Obleky jsem v Rusku nepotřeboval, tam si na to nepotrpěli.

V Rusku jste měl svůj klid. Můžete si něco podobného zařídit i v Americe? Asi těžko. Na druhou stranu Rangers jsou hodně svobodný tým. Když se bude vyhrávat, tak život může být příjemný. Dva měsíce, co jsem tam hrál, už jsem to zažil.

Rangers nehráli v playoff od roku 1998, očekávání od managementu asi budou velká. Že se tak dlouho nehrálo o Stanley cup v New Yorku, byla škoda pro hokej, tak velké město by si to zasloužilo.

Jste v kontaktu s vedením mužstva? Jednou nebo dvakrát jsem mluvil s trenérem a manažerem, ale to bylo spíš v době, kdy běžely trejdy.

V týmu bude šest Čechů, těšíte se? Pohoda vzniká, když se vyhrává. Uvidíme, v jaké formě budou kluci. Ten počet mi přijde tak akorát. V Pittsburghu nás bylo devět Čechů, ale neměli jsme tam rváče, pak vznikl problém.

Vy sám se ve formě cítíte? Prázdniny jste strávil se sádrou na malíčku. Je to tak o třicet až čtyřicet procent horší než dřív. Adekvátně k mému platu. Strhli mi peníze, takže nemůžou čekat, že budu hrát stejně, jako když jsem bral 11 miliónů. (smích)

Jak se vám zamlouvá složení Rangers? Kromě Čechů, brankáře a Švéda Nylandera moc lidí ze současného kádru neznám.

Na centru byste měl mít Martina Straku, platí to stále? Když bude hrát Stračena centra, tak asi jo. Druhá možnost je Nylander, se kterým jsem hrál ve Washingtonu.

New York by mohl vidět v akci český útok Jágr, Straka, Ručinský. Tam se to tak nebere. Za zápas jste na ledě se všemi hráči z týmu a funguje to. Růža to taky točil na mistrovství světa ve Vídni a parádně to vyšlo. Složení formací funguje jen na papíře.

Prst vám už drží stoprocentně? To uvidíme, jestli vydrží i při zápasech. Měl bych používat stejné rukavice jako na mistrovství světa ve Vídni. Neměl bych s tím mít problém.

Jak dlouho podle vás budete dohánět kondiční manko? Pokud to člověk v sobě má, tak za tři čtyři týdny bych se do toho měl dostat. Asi si ale budu muset sáhnout na dno.

Máte už konkrétní plán, jak se vrátit do formy? To jsem měl rozmyšlené vždycky, horší to bylo s realizací. V hlavě to mám. Musím hlavně omezit jídlo. Sto dvanáct kilo jsem nikdy neměl. Tak pět šest bude muset dolů.

Pomůže vám, že NHL vyhlásila nulovou toleranci faulů hokejkou? Určitě. Ze začátku to asi budou sudí pískat hodně.

Bude NHL po výluce a období hráčských výměn vyrovnanější? Chicago, Atlanta, Nashville nebo Columbus udělaly ohromné nákupy, oproti tomu Colorado nebo Detroit musely snižovat rozpočty. Liga bude určitě vyrovnanější. Záleží na manažerech a jejich čuchu pro hokej. Vezměte si Pittsburgh, jak na to Lemieux šel chytře. Pravidla se změnila, bude se pískat víc faulů a Mario tam má ty nejlepší hráče na přesilovky, kde se budou rozhodovat zápasy.

Co bydlení v New Yorku, máte už něco vybraného? Při kempu bude dost času o tom popřemýšlet. Zatím budu stejně jako většina kluků v hotelu.

Reklama

Související témata: