Hlavní obsah

Jako Gretzky. Crosby poškádlil gólmana a vstoupil do historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seznam je to krátký. Čítá pouze dvě jména. Wayne Gretzky a Sidney Crosby. Jediní dva hráči v historii NHL, kteří měli v 19 sezonách průměr minimálně bod na zápas. Kapitán Pittsburghu tuhle raritu potvrdil dvěma góly a asistencí na ledě Rangers při výhře 5:2.

Foto: Danny Wild, Reuters

Sidney Crosby má za sebou další povedou sezonu

Článek

Na postup do play off to už asi stačit nebude, individuální výkony šestatřicetiletého útočníka jsou ale stále udivující. „Kdykoli můžete být v takové společnosti, je to docela super,“ pousmál se Crosby, když napodobil nejproduktivnějšího hráče všech dob.

V 74 zápasech této sezony posbíral 82 bodů. I kdyby měl v závěrečných osmi utkáních základní části bilanci 0+0, průměr minimálně bodu na zápas už mu to nepokazí.

„Je pozoruhodné, že se mu daří podávat výkony na elitní úrovni tak dlouho. Ta čísla mluví sama za sebe. Všechny ty milníky, kterých dosahuje, jsou důkazem toho, že je jedním z nejlepších hráčů všech dob,“ ocenil lídra týmu kouč Mike Sullivan.

Vítěz tří Stanley Cupů, držitel dvou Hart Trophy a Art Ross Trophy je ikonou NHL od sezony 2005-06. Celkem ve 1264 startech zaznamenal 1584 bodů. Ty poslední góly padly po teči střely od modré čáry a pak do prázdné branky při power play Rangers.

Crosby navíc v zápasech v Madison Square Garden rád provokuje newyorské gólmany. V minulosti měl několik konfliktů s Henrikem Lundqvistem, tentokrát si neodpustil poškádlit Igora Šesťorkina. U zadního mantinelu ho klepl hokejkou přes lapačkou, což ruský brankář nenesl moc dobře, ale sudí z menší potyčky žádné závěry nedělali.

„V MSG se mi to nestalo poprvé. (Šesťorkin) chtěl asi trochu probudit mužstvo,“ tvrdil Crosby po nečekaném vítězství. Pětibodová ztráta na postupovou osmičku se ale Penguins bude těžko mazat. „Nikdo nám zadarmo nic nedá, nikdo se nad námi neslituje,“ burcoval kapitán spoluhráče k poslední zteči.

„Sid je totiž mnohem víc než jen produktivní hráč. Všechny ty maličkosti z něj dělají velkého lídra,“ řekl pittsburský gólman Alex Nedeljkovic.

Reklama