Hlavní obsah

Jako Hašek. Fleury roztočil větrný mlýn a v Montrealu si vysloužil ovace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi to bylo vůbec naposledy, co se gólman Minnesoty Marc-André Fleury představil v Montrealu jako hráč NHL. Sedmadvaceti zákroky jistil výhru hostů 5:2, ten nejopulentnější předvedl proti šanci Johnnyho Kovacevice a připomněl jím památné zásahy Dominika Haška.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Gólman Minnesoty Marc-André Fleury.

Článek

Obránce Canadiens se ve třetí třetině před osmatřicetiletým Fleurym zjevil zcela sám, ale kanadský veterán se nenechal oblafnout. Levou rukou vyrazil puk vysoko nad sebe a v pádu se přetočil na zádech, přičemž jeho betony připomněly roztočený větrný mlýn.

Na podobné zákroky míval v NHL ochrannou známku Dominik Hašek, který vždy preferoval ‚obsah nad formou‘ a originálními, krkolomnými a ekvilibristickými kousky systematicky deptal soupeře.

Pokud to skutečně bylo montrealské adieu quebeckého rodáka, pak velice důstojné. Ocenili ho potleskem ve stoje i domácí fanoušci. „Moc hezký okamžik,“ usmíval se Fleury, ale nemyslel tím moment, kdy mu při pozápasovém televizním rozhovoru připlácl na obličej ručník s holící pěnou spoluhráč Marcus Foligno. „Vždycky jsem říkal, že jsem velkým fanouškem Canadiens. Mít tady lidi z Québeku, kteří mi fandili, byl krásný pocit.“

Fleurymu běží poslední rok ze dvouleté smlouvy s Wild, v pondělí se zmínil médiím, že by to mohla být jeho montrealská rozlučka.

„Nejsem si jistý, jestli je to naposled, nebo ne. Radši o tom nechci moc přemýšlet,“ ošíval se po zápase, ve kterém se na něj do Bell Centre přišlo podívat asi 90 přátel a rodinných příslušníků. „Kam až sahají Hujerovi?“

Fleury má v této sezoně každopádně před sebou ještě dost zásadní okamžiky. Trojnásobný vítěz Stanley Cupu (2009, 2016 a 2017) a držitel Vezina Trophy (2021) by se mohl stát čtvrtým brankářem historie s tisícovkou startů v základní části NHL. Tuto metu zatím překonalo jen trio Martin Brodeur (1266), Roberto Luongo (1044) a Patrick Roy (1029). Fleury je po úterním montrealském večeru na cifře 986.

Související témata: