Hlavní obsah

Jako Hašek. Před ruským fantomem smekl i kouč Caroliny

Raleigh/Praha

Kolonky semifinalistů Stanley Cupu se začínají hezky zaplňovat. Po senzačním postupu Montrealu se mezi nejlepší čtyřku v play off NHL dostali i loňští šampioni z Tampy Bay. Postupovou výhru 2:0 v pátém zápase s Carolinou jim zařídil mimořádný výkon ruského gólmana Andreje Vasilevského. 29 zákroky zneškodnil všechny střelce Hurricanes.

Foto: James Guillory, Reuters

Mimořádný výkon ruského gólmana Andreje Vasilevského

Článek

Fin Teräväinen to na šestadvacetiletého Rusa marně zkoušel s hokejkou provlečenou mezi nohama, krajan Svečnikov neuspěl v úniku a dlouhán v brance Lightning ustál i dorážku Američana Trochecka.

„Zvláštní zákrok, ale asi jsem to nějak vytáhl rukavicí. Klukům v brance trošku pomáhám," prohlásil blonďák. „Oni mi ale pomáhají mnohem víc..."

Vasilevskij má zvláštní schopnost zničit v pravou chvíli jakékoli naděje soupeře. Nulou uzavřel loňské finále s Dallasem, čisté konto předvedl i v posledním duelu série 1. kola s Floridou. A v úterý do třetice precizním výkonem potvrdil postup Tampy na ledě Hurricanes „Ani jsem si to neuvědomil. To je docela úžasná věc."

Vítěz Vezina Trophy z roku 2019  ve službách Tampy v letošním play off z jedenácti utkání vychytal osm výher s úspěšností zákroků 93,4 procenta. Lépe je na tom pouze Carey Price z Montrealu - 93,5. Čísla ale neukazují míru frustrace, jakou Vasilevskij u hráčů Hurricanes svým klidem vyvolával.

Při podávání rukou na závěr série se u ruského brankáře zastavil kouč Caroliny Rod Brind'Amour a dlouze k němu mluvil.

„V oboru se pohybuju už dlouho. Za tu dobu jsem viděl spoustu dobrých gólmanů. Ale musím se vrátit až k Dominiku Haškovi v tom, jak byl schopen ovlivnit svůj tým. Haškovy zákroky působily velice složitě, u Vasilevského je ale úžasná jejich lehkost. Měli jsme řadu vynikajících příležitostí, jenže ani tak nevypadaly, protože byl pokaždé na tom správném místě," smekl před oporou Tampy Brind'Amour.

Lightning si teď počkají na soupeře pro semifinále, který vzejde ze série Boston-NY Islanders. Šestý zápas se hraje dnes v noci za stavu 3:2 pro tým z Long Islandu.

Reklama

Související témata: