Hlavní obsah

Jen náhoda. Rittich setřásl vzpomínky na debakl a kapitán Kings přeskočil Eliáše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venku mají hokejisté Los Angeles jednu z nejlepších bilancí v NHL (16-7-4), a tak byla porážka 0:7 v Buffalu pro všechny hráče Kings doslova šokující. O dva dny později na ledě Devils už ale kalifornský tým zase ukázal svoji obvyklou tvář. A jeho gólman David Rittich se 26 zákroky podepsal pod výhru 2:1.

Foto: John Munson, ČTK/AP

David Rittich v zápase proti New Jersey

Článek

Po desetidenní pauze na All-Star Game se 31letý gólman zaskvěl vychytanou nulou a skvělým výkonem proti Connoru McDavidovi a spol. v zápase s Edmontonem. Duel se Sabres byl ale ze strany LA největším propadákem v sezoně a Rittich byl po dvou třetinách a pěti gólech střídán Camem Talbotem. Od kouče Jima Hillera však český brankář zase dostal důvěru a v Buffalu to byl úplně jiný příběh.

„Reakce z naší strany byla samozřejmě úžasná. V porovnání s tím minulým utkání v Buffalu jsme měli lepší začátek, hráli jsme svou hru, dělali správné věci ve správný čas. Prostě jsme nedělali blbosti, které nám mohou ublížit a srazit nás dolů,“ pochvaloval si Rittich.

Inkasoval jen jednou, když ho dorážkou zblízka překonal v přesilovce Tyler Toffoli. Ale pak zase zamknul branku na sedm západů. „Věděli jsme, že v přesilovkách jsou v první desítce v NHL a ukázali nám proč. Mohl jsme to samozřejmě zahrát trochu jinak, ale předtím jsme jim dali zase gól v oslabení, což nám dodalo impuls,“ tvrdil Rittich.

O úvodní trefu zápasu se postaral slovinský kapitán Kings Anže Kopitar, který zaznamenal 409. gól v NHL a z první stovky nejlepších střelců historie soutěže odsunul Patrika Eliáše (408). V čase 54:23 pak při přesilovce rozhodl Quinton Byfield a Rittich už domácím nic nepovolil.

„Cítil jsem se dobře díky tomu, jak přede mnou kluci hráli. Některé zápasy na mě kladou větší nároky a některé menší, ale dnes jsme prostě chtěli dokázat, že zápas s Buffalem byl jen náhoda,“ líčil Rittich, který má mezi gólmany s alespoň 14 starty v sezoně třetí nejnižší gólový průměr (2,12) a pátou nejvyšší úspěšnost zákroků (92,3 procenta).

Jen škoda, že v Newarku nedošlo na český brankářský souboj. Vítek Vaněček z Devils je minimálně na dva zápasy mimo hru se zraněním ve spodní části těla a jeho místo zaujal Nico Daws.

Reklama