Hlavní obsah

Když legenda vypráví: Hašek nám ukradl v Naganu zlato a Jágr byl ještě dítě

PRAHA

Mark Recchi, hokejista, který nemusí nikomu nic dokazovat. Hráč, kterému je dvaačtyřicet let. Legenda, která obléká Boston Bruins. Útočník, který vzpomíná na Josefa Beránka, ví že Jaromír Jágr hraje v Rusku a Dominik Hašek Kanadě ukradl triumf na olympiádě v Naganu. Kanadská zkušenost, která je s NHL spjata od sezóny 1988/1989. Tehdy rodák z Komploopsu začínal v Pittsburghu.

Foto: Adam Hunger, Reuters

Hokejisté Bostonu (zleva) Mark Recchi a Patrice Bergeron gratulují Davidu Krejčímu ke vstřelenému gólu.

Článek

V zámořské lize hrajete přes dvacet let, nejste unaven neustálým kolotočem a stereotypem? Cítím se pořád dobře, opravdu (smích). Hokej mě baví, to je hlavní. Tělo zatím také neprotestuje, takže je to skvělé.

A co měření sil s o dvacet let mladšími spoluhráči? Všechno je fajn, na tréninku bývá sranda. Nemám s tím problém a společný kemp jsme si užili.

O víkendu zahájíte sezónu s Phoenixem, ale v Praze už jste pár dní, jak jste strávil první večer ve stověžatém městě? Zašli jsme si s kluky na večeři, dali si různá typická česká jídla. Chutnalo mi a pivo bylo pochopitelně skvělé.

Ve svých začátcích jste poznal i české hráče, hrál jste v Pittsburghu s Jágrem, Hrdinou. Jaké jsou vaše vzpomínky? Bylo to skvělé období, vyhráli jsme Stanley Cup a měli vynikající mužstvo. Jirka nedávno předtím vyhrál Stanley Cup s Calgary a tak chtěl další úspěch. Jarda byl tehdy skoro dítě, bylo mu asi osmnáct, ale bylo vidět, že má talent a jak rychle se lepší.

Sleduje kariéru Jágra? Vím, že pořád hraje, v ruské lize to určitě nemá snadné, všechno je tam jiné než v NHL. A samozřejmě vím, že byl letos na olympiádě, v Kanadě ho hodně sledovali. Když jsem s ním sám hrál, byl mladý, teprve se učil anglicky, velkou pomocí pro něj tehdy byl Jirka Hrdina.

A co další Češi? Vzpomínám si na Pepu Beránku, překvapilo mě, když mi řekli, že v téhle aréně (O2 aréna) ještě loni hrál. V pondělí jsem se viděl s Martym Ručinským, tak doufám, že se potkám i s Pepou.

Když jsme u let minulých, co třeba olympiáda v Naganu? To jsou dost špatné vzpomínky (smích), Hašek nám tehdy ukradl zlato. Ale už je to dávno, já se tím netrápím. Zlatá medaile z olympiády mi bude chybět, ale mám aspoň jednu z mistrovství světa.

Jak dlouho ještě budete hrát, víte to vůbec? Nevím, beru to rok po roku, záleží na tom, jak se cítím po sezóně. Když mi vydrží zdraví, tak to snad ještě nějaký čas půjde.

Vyhrál jste dvakrát Stanley Cup, co takhle třetí? Rád bych, uvidíme. Máme teď skvělé mužstvo.

Reklama

Související témata: