Hlavní obsah

Kessel táhne Pittsburgh a útočí i na Conn Smythe Trophy

Pittsburgh

Za šest let v Torontu si americký hokejový útočník Phil Kessel zahrál v play off NHL jen jednou, teď si může vrchol sezóny naplno užívat. Zatímco v barvách Maple Leafs byl přes svou produktivitu kritizován, že jako jedna z největších hvězd netáhl slavný klub k úspěchům, v Pittsburghu vystoupil ze stínu Sidneyho Crosbyho či Jevgenije Malkina a řadí se k hlavním kandidátům na Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Phil Kessel vládne produktivitě Penguins v play off.

Článek

Kessel vládne produktivitě Penguins v play off. Dvěma asistencemi se podílel v pondělí na výhře v San Jose 3:1, po které vede Pittsburgh stejným poměrem na zápasy a bude ve čtvrtek útočit na zisk Stanleyova poháru. "Být jednu výhru od triumfu je něco neuvěřitelného," řekl serveru nhl.com Kessel, který útočí na první velké vítězství v kariéře.

Stříbrný medailista z olympijských her ve Vancouveru musel před finálovou sérií strávit zklamání, že se nedostal do nominace USA na Světový pohár, ale hodil to za hlavu. S 21 body a s 10 góly z 22 zápasů je hlavní tahounem týmu, který dělí jediný úspěch od zisku Stanleyova poháru. To jediné jej teď zajímá.

"San Jose je skvělý tým a my musíme hrát svou hru. Jsou to hodně těsné a vyrovnané zápasy. My musíme při návratu na svůj led hrát náš nejlepší hokej," prohlásil Kessel. "Sám jsem v této situaci ještě nebyl a je jasné, že ve hře je něco velkého. Být od toho jedinou výhru je něco zcela mimořádného, ale my musíme i nadále hrát svůj nejlepší hokej," doplnil pátý hráč draftu z roku 2006, kdy si jej vybral Boston.

Sullivan: Teď je naprosto komplexní hráč

Kessel přišel z Toronta loni a Pittsburghu skvěle vyšel plán mít další ofenzivní sílu vedle Crosbyho a Malkina. Navíc když se neprosazoval podle představ vedle nich, zařadil jej kouč Mike Sullivan do formace s Carlem Hagelinem a Nickem Boninem.

I kouč San Jose Peter DeBoer uznává, že rozdělení Crosbyho, Malkina a Kessela do tří různých formací dělá soupeřům velké problémy. "To je pro každého těžké," uvedl DeBoer. Kessel býval kritizovaný za defenzivní hru, ale Sullivan si pochvaluje jeho přínos pro mužstvo v ofenzivě i obranné fázi. "Když vidím, jak hraje, tak si říkám, že je rozhodnutý udělat všechno pro úspěch," dodal Sullivan.

Na úspěšné cestě Penguins má podle něj Kessel obrovské zásluhy. "My bychom nebyli tam, kde jsme, kdyby Phil nehrál takový hokej, jaký předvádí v celém play off. Hraje fantasticky. Teď je naprosto komplexní hráč. Když takto hraje, tak je jedním z nejlepších hráčů v celé lize," dodal Sullivan, který bude asistentem trenéra Johna Tortorelly u týmu USA na Světovém poháru. Tam budou Američané, jedni ze soupeřů českých hokejistů v základní skupině, spoléhat na jiné hráče.

Jak dopadne pátý zápas finále play off NHL mezi Pittsburghem a San Jose?
Vyhraje Pittsburgh a získá Stanley Cup
32,5 %
Zvítězí San Jose a sníží stav série na 2:3
67,5 %
Celkem hlasovalo 10060 čtenářů.

Reklama

Související témata: