Hlavní obsah

Chicago - Detroit 4:3 ppKubalík skóroval v NHL proti svému bývalému klubu, Mrázek se zranil

Hokejový útočník Dominik Kubalík překonal v NHL Petra Mrázka, navíc přihrál na gól, ale Detroit podlehl domácímu Chicagu 3:4 v prodloužení. Hostům nestačila ani asistence Filipa Hronka. Mrázek odchytal jen první dvě třetiny, během kterých kryl 15 střel, a kvůli zranění odstoupil za stavu 1:3. Další český brankář Pavel Francouz zastavil 35 pokusů hokejistů Seattlu, ale neodvrátil prohru Colorada 2:3.

Foto: David Banks, ČTK/AP

Útočník Detroitu Dominik Kubalík dává gól brankáři Chicaga Petru Mrázkovi.

Článek

Mrázek si přivodil nespecifikované lehčí zranění na konci druhé třetiny. "Informoval nás, že se necítí nejlépe," vysvětlil trenér Chicaga Luke Richardson. "Už si v minulosti prošel nějakými zraněními, zná své tělo velmi dobře. Říkal, že by mohl zápas dochytat, ale jsme na začátku sezony a nechtěli jsme riskovat. Pravděpodobně zítra na led nepůjde. Uvidíme, jak se bude cítit, co poví doktor, a podle toho podnikneme další kroky."

Mrázek měl smůlu při prvním gólu zápasu, který padl v desáté minutě. Puk po střele Roberta Hägga od modré čáry vyrazil před sebe a od brusle Piuse Sutera se dostal kotouč do branky. Za 67 sekund zvýšil z mezikruží Dylan Larkin, jemuž asistovali Kubalík s Hronkem, který si připsal stou přihrávku v NHL.

Andreas Athanasiou ve druhé třetině z trestného střílení snížil, ale ve 32. minutě vrátil Kubalík hostům tečí dvougólový náskok. Český útočník se prosadil proti bývalému zaměstnavateli, který jej vytáhl do NHL. Kubalík strávil v Chicagu tři sezony a v létě se domluvil na smlouvě v Detroitu, kde nasbíral v úvodních čtyřech zápasech pět bodů (2+3).

"Už před startem sezony jsem se na tento zápas ohromně těšil," řekl Kubalík ještě před utkáním v Chicagu, za které v první sezoně v NHL nasázel třicet branek a byl v tříčlenné nominaci na Nováčka roku. "Moc mi pomohl Toews, odehrál jsem s ním v úvodním ročníku hodně utkání, usnadnil mi to. Nebo Kane v přesilové hře. Po příchodu ze švýcarské ligy jsem byl šťastný, že sdílím jednu kabinu s takovými hráči. Bylo úžasné je denně sledovat, poznávat a učit se od nich," vzpomínal.

Chicago v poslední třetině a prodloužení výsledek otočilo. Z dorážky snížil Philipp Kurashev, v oslabení vyrovnal obránce Connor Murphy a obrat završil Max Domi. Útočník Detroitu Filip Zadina za stavu 2:3 neproměnil únik a nebodoval ani ve druhém zápase v sezoně.

Seattle se ujal ve 22. minutě vedení 2:0 slepenými góly během 22 sekund. Skóre otevřel v přesilové hře po rychlé souhře Jaden Schwartz, k druhému gólu hostům pomohla i chyba v rozehrávce. Francouz zpoza branky poslal puk po mantinelu, ale kotouč zachytil na modré čáře Carson Soucy a po jeho nahození skóroval z dorážky Jared McCann.

Colorado manko smazalo, prosadili se Evan Rodrigues a Bowen Byram. Seattlu se navíc zranil Philip Grubauer a přepustil v 51. minutě místo v brankovišti Martinu Jonesovi. O chvíli později ale z rychlého protiútoku rozhodl Karson Kuhlman, který překonal Francouze střelou mezi betony. Český brankář si připsal prohru i ve druhém startu v sezoně, v prvním inkasoval od Calgary pět gólů z 27 střel.

"Podali jsme bídný výkon," zlobil se trenér Colorada Jared Bednar. Seattle přestřílel obhájce Stanleyova poháru v poměru 38:20. "Postrádal jsem nasazení. Bylo to ospalé, proto jsme ani neměli tolik střel a celý zápas se bránili," doplnil kouč. Podruhé v sezoně nastoupil český útočník Martin Kaut, ve čtvrté řadě strávil na ledě necelých šest minut a připsal si jeden záporný bod.

Druhý finalista posledního ročníku Tampa Bay zvítězila na ledě Floridy 3:2 v prodloužení. Zápas rozhodl druhým gólem v zápase Brayden Point. Zbývající branku Lightning dal Steven Stamkos, který je se sedmi zásahy nejlepším střelcem sezony. Za poražené skórovali Matthew Tkachuk a Rudolfs Balcers. Jejich spoluhráč Radko Gudas zblokoval čtyři střely, nejvíce ze všech hráčů v zápase.

Výsledky NHL
Florida - Tampa Bay 2:3 v prodl. (1:1, 1:0, 0:1 - 0:1)
Branky: 16. M. Tkachuk, 36. Balcers - 50. a 63. B. Point, 14. Stamkos. Střely na branku: 38:32. Diváci: 17.531. Hvězdy zápasu: 1. B. Point (Tampa Bay), 2. M. Tkachuk (Florida), 3. Vasilevskij (Tampa Bay).
Chicago - Detroit 4:3 v prodl. (0:2, 1:1, 2:0 - 1:0)
Branky: 26. Athanasiou z tr. střílení, 44. Kurashev, 51. Murphy, 63. Domi - 10. P. Suter, 11. Larkin (Kubalík, Hronek), 32. Kubalík. Střely na branku: 29:28. Petr Mrázek odchytal za Chicago 39 minut a 37 sekund, inkasoval tři branky z 18 střel a úspěšnost zásahů měl 83,33 procenta. Diváci: 18.753. Hvězdy zápasu: 1. Domi, 2. Lafferty, 3. Murphy (všichni Chicago).
Colorado - Seattle 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)
Branky. 26. Rodrigues, 47. Byram - 22. Schwartz, 22. McCann, 53. Kuhlman. Střely na branku: 20:38. Diváci: 18.131. Pavel Francouz odchytal za Colorado celý zápas, inkasoval tři branky z 38 střel a úspěšnost zásahů měl 92,1 procenta. Hvězdy zápasu: 1. Kuhlman, 2. McCann (oba Seattle), 3. Ničuškin (Colorado).

Reklama

Související témata: