Hlavní obsah

Legenda kráčí historií: Jágr předčil svého učitele Lemieuxe a plánuje útok na Gretzkého

Velice speciální sezónu prožívá v kanadsko-americké NHL Jaromír Jágr. Díky tomu, že si po celou zámořskou kariéru konstantně udržoval obrovskou výkonnost, sbírá teď takřka v každém zápase zápis do historických tabulek. Srandu si z něj kvůli tomu dělají spoluhráči z kabiny New Jersey Devils. Asistencí při výhře 2:1 nad Floridou už legendární „Džegr“ poskočil na sedmé místo v kanadském bodování všech dob před svého někdejšího mentora Maria Lemieuxe.

Foto: Ed Mulholland, Reuters

Útočník New Jersey Jaromír Jágr (vlevo) přepsal historii s typickým úsměvem.

Článek

K překonání obdivovaného spoluhráče ze zlaté éry Pittsburghu stačil Jágrovi jediný bodík za gól, či asistenci. Rozhodně to ale nevypadalo, že této mety dokáže dosáhnout v zápase proti floridským Panterům. Nebo alespoň rozhodně ne ve chvíli, kdy do konce prodloužení vyrovnaného duelu zbývalo 3,8 vteřiny. Jenže pak se ukázalo, co právě odděluje hráče nadprůměrné, dobré, vynikající a ty úplně nejlepší v historii. O 1,7 vteřiny později se totiž puk již třepotal v síti hostů a Ďáblové mohli slavit získaný bonusový bod.

A co že se v tak krátkém časovém úseku odehrálo? „Nic speciálního,“ shrnul to po zápase lakonicky autor vítězné trefy Marek Židlický. Ale to není tak úplně pravda. Před posledním vhazováním v útočném pásmu Devils Jágr nejprve přesně ukázal, kam se má Židlický postavit, a poté puk krátkým švihem bekhendem na toto místo doručil. První část akce obstaral perfektně vyhraným vhazováním Travis Zajac, sladký závěr pak prudký švih Židlického hole.

Oba čeští borci ale nechtěli za bonusový bod přijmout ovace. „Důležité bylo, že Travis (Zajac) vyhrál buly a mně nezbývalo, než prostě vystřelit,“ nechal se slyšet Židlický. Ve stejném duchu se vyjádřil i jeho slavnější krajan. „Vyšlo nám to přesně tak, jak nám to na tabuli nakreslil trenér. Jestli mi nevěříte, klidně se na ní podívejte. Zásluhy patří Travisovi, protože není vůbec jednoduché poslat puk z vhazování přesně tam, kam jej poslat chcete,“ doplnil skromně Jágr.

Jágr: Židlický se moc kouká na fotbalisty

Legenda s číslem 68 na zádech po zápase typickým způsobem bavila novináře, na paškál se tentokrát dostal dokonce právě Židlický a jeho chování po vítězné trefě. „Chtěl jsem to s ním oslavit, ale když jsem viděl, co dělá, tak jsem se jen otočil a vyrazil do kabiny. Asi se moc kouká na fotbalisty, protože to bylo přesně v jejich stylu - zírejte na mojí jmenovku, já to totiž všechno udělal sám,“ smál se Jágr a zástupci médií s ním. „Má pravdu, ale takhle to už dělám asi deset let,“ hájil se naoko Židlický.

Zatímco ofenzivní obránce byl za vítěznou trefu vyhlášen nejlepším hráčem utkání, Jágr přesnou přihrávkou vyhlásil sám sebe sedmým nejproduktivnějším hráčem v historii nejslavnější hokejové soutěže na světě. Kladenský patriot má na svém kontě již 1724 bodů ze 1437 zápasů v základní části zámořské ligy a o bod tak přeskočil legendárního Kanaďana Lemieuxe, kterému na zisk 1723 bodů muselo kvůli častým zdravotním komplikacím stačit 915 duelů.

Ve dvaačtyřiceti suverénním lídrem

„Rozhodně neplánuji končit a doufám, že mám před sebou ještě hodně utkání. Věřím, že když budu tvrdě pracovat a vyhnou se mi zranění, můžu hrát v zámoří i dál,“ potvrdil olympijský vítěz z Nagana, že pověsit brusle na hřebík tedy rozhodně zatím nehodlá. Pokračování Jágrovi kariéry by si měli přát především v New Jersey, kde je brzy dvaačtyřicetiletý borec suverénně nejproduktivnějším hráčem týmu. S 36 body za 13 gólů a 23 asistencí má jedenáctibodový náskok na nejbližšího spoluhráče.

Atmosféra pozápasového rozhovoru v kabině byla díky Jágrovi jako vždy uvolněná, což vyprovokovalo jednoho z přítomných novinářů k otázce s velkou nadsázkou: „Je tedy podle vás reálné dohonit i Gretzkého?“  To byla samozřejmě voda na mlýn známého šprýmaře. „Pravděpodobně ano, můžu to dokázat,“ rozesmál se Jágr a ve stejném duchu dodal: „Jestli se to někomu kdy podaří, určitě to budu já. Když to bude nutné, budu hrát do sedmdesáti.“

Nejlepšímu českému hokejistovi všech dob chybí na legendární číslo 99 „pouhých“ 1133 kanadských bodů, nejblíže je před ním na šestém místě historických statistik Steve Yzerman se 1755 zápisy do individuálních statistik. Jágr už v této sezóně překonal historický rekord Gordieho Howa v počtu vítězných tref (Jágr jich má momentálně na svém kontě 122) a pouhých 14 přesných zásahů jej dělí od Mika Gartnera na šestém místě tabulky nejlepších střelců všech dob.

Reklama