Hlavní obsah

Montreal - Tampa Bay 3:6Stav série 0:3Lightning jsou krůček od obhajoby Stanley Cupu, na výhře se podíleli Palát i Rutta

nikČTK

Hokejisté Tampy Bay porazili Montreal ve třetím finálovém utkání play off NHL 6:3 a jediná výhra je dělí od obhajoby Stanley Cupu. K vedení 3:0 v sérii přispěli gólem obránce Jan Rutta a dvěma asistencemi Ondřej Palát. Za vítězný celek se dvakrát trefil Tyler Johnson, po dvou bodech za branku a nahrávku zaznamenali rovněž Victor Hedman a Nikita Kučerov.

Foto: @TBLightning, Twitter

Hráči Tampy Bay (útočník Patrick Maroon a brankář Andrei Vasilevski) se radují z výhry ve třetím zápase play off NHL.

Článek

Lightning stačilo na první branku pouze 112 sekund od úvodního buly. Palát přihrál na opačnou stranu Ruttovi, jehož střela od hrazení zapadla do horního růžku Priceho branky. O 95 vteřin později propálil domácího brankáře ranou v přesilové hře Hedman. Stejně jako Rutta i švédský bek skóroval v tomto play off podruhé.

Útočník Montrealu Cole Caufield následně trefil tyč. Ve 12. minutě se Habs dočkali po Danaultově střele z levého kruhu. Kanadský centr se v letošní vyřazovací části radoval z premiérového zásahu.

Také v prvních čtyřech minutách prostředního dějství floridský celek dvakrát udeřil. Nejprve Erik Černák pasem přes dvě třetiny našel na modré Paláta, který nahrál před branku na zakončujícího Kučerova. Palát si vylepšil bilanci v těchto vyřazovacích bojích na 13 bodů (5+8), lídr kanadského bodování Kučerov na 32 bodů (8+24).

Poté se Josephova střela odrazila k Johnsonovi a ten bekhendem zvýšil na 4:1. Černák pak nastřelil tyčku. V 39. minutě se Suzuki prosadil ranou z úhlu.

V závěrečné třetině orazítkoval brankovou konstrukci hostující útočník Maroon. V 56. minutě Johnson vystihl Gustafssonovu rozehrávku a nadvakrát překonal Price. Vzápětí Perry při power play vrátil domácí do hry, ale při další hře bez brankáře stanovil konečný výsledek Coleman.

V historii vyřazovacích bojů NHL pouze čtyřikrát dokázal některý z týmů otočit stav série z 0:3 na 4:3, naposledy v roce 2014. Ve finále se to povedlo pouze Torontu v roce 1942 proti Detroitu. Čtvrtý duel je na programu v noci z pondělí na úterý od 2:00 SELČ opět v Bell Centre.

"Nemáme na výběr. Celou sezonu překonáváme nepřízeň osudu a teď jsme zahnaní do kouta. Musíme začít předvádět to nejlepší, co v nás je," uvedl gólman Canadiens Carey Price.

Rutta s Palátem by se mohli vyrovnat s dvěma prsteny za triumf ve Stanley Cupu Jaromíru Jágrovi, Robertu Holíkovi, Patriku Eliášovi, Petrovi Sýkorovi, Dominiku Haškovi a Michalu Rozsívalu. Rekordmany mezi českými šampiony jsou trojnásobní vítězové Jaroslav Pouzar a Jiří Hrdina.

Dvakrát za sebou se podařilo zvítězit dosud jen v letech 1984 a 1985 Pouzarovi s Edmontonem a Jágrovi s Hrdinou v letech 1991 a 1992 s Pittsburghem.

V širším kádru kanadského mužstva je forvard Michael Frolík, ale v případě triumfu Montrealu by se počítal mezi vítěze jen v případě, že by na rozdíl od dosavadního průběhu vyřazovacích bojů zasáhl do finálové série.

"Bolts" jsou blízko třetímu Stanley Cupu. První vybojovali v roce 2004, druhý loni v září proti Dallasu. Dvě prvenství po sobě naposledy získal Pittsburgh v letech 2016 a 2017.

Canadiens, kterým se po šesti utkáních zmeškaných kvůli nákaze koronavirem vrátil na lavičku trenér Dominique Ducharme, jsou ve finále poprvé od roku 1993, kdy nejcennější hokejovou trofej vybojovali počtyřiadvacáté v historii. V tomto ohledu jsou suverénně nejlepší.

Finále play off NHL - 3. zápas:
Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning 3:6 (1:2, 1:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 12. Danault (Weber), 39. Suzuki (Petry, Caufield), 56. Perry (Gallagher, Chiarot) - 2. Rutta (Palát, Hedman), 4. Hedman (Kučerov, Cirelli), 22. Kučerov (Palát, Černák), 24. T. Johnson (M. Joseph, Savard), 56. T. Johnson, 57. Coleman (Goodrow). Rozhodčí: Dwyer, Charron - Cherrey, Murchison. Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. Střely na branku: 35:30. Diváci: 3500 (omezený počet). Hvězdy zápasu: 1. T. Johnson, 2. Kučerov, 3. Hedman (všichni Tampa Bay). Stav série: 0:3.
Sestavy:
Montreal: Price - Weber, Chiarot, Petry, Edmundson, Gustafsson, Merrill - Gallagher, Danault, Lehkonen - Caufield, Suzuki, Toffoli - J. Anderson, Kotkaniemi, Byron - Perry, E. Staal, Armia. Trenér: Dominique Ducharme.
Tampa Bay: Vasilevskij - Rutta, Hedman, Černák, McDonagh, Savard, Sergačov - Kučerov, Point, Palát - Stamkos, Cirelli, Colton - Coleman, Gourde, Goodrow - M. Joseph, T. Johnson, Maroon. Trenér: Jon Cooper.

Reklama