Hlavní obsah

McDavid vstřelil dalšího krasavce. Rusové mu ale pokazili pětistovku

Gól+asistence. Pro Connora McDavida naprosto běžná věc. Pokud by v této sezoně pokračoval v nastoleném tempu z jejího úvodu, měl by na konci základní části pohromadě 170 bodů a v kapse další Art Ross Trophy.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Centr Edmontonu Oilers Connor McDavid (vlevo) v souboji s hráčem Washingtonu Martinem Féhervárym.

Článek

V noci na úterý odehrál kapitán hokejistů Edmontonu Oilers už svůj 500. zápas v NHL. Oslavu jubilea mu však překazili Rusové z Washingtonu Alex Ovečkin a Jevgenij Kuzněcov. Porážka 4:5 s Capitals byla pro McDavida mrzutá. Rozjímání o tom, jak ten čas letí, se ale pětadvacetiletý centr stejně nevyhnul.

"Utíká to rychle. Člověk dostane šanci splnit si sen hrát NHL a najednou je na pětistovce. Moc kluků se k tomuto číslu ani nedobere. Je to výjimečné," uznal McDavid.

Jednička draftu 2015 debutovala v NHL 8. října téhož roku, o pět dnů později zaznamenala svůj první bod i gól. A pak už to svištělo. Dvě Hart Trophy (2017, 2021) pro nejužitečnějšího hráče, čtyři Art Ross Trophy (2017, 2018, 2021, 2022) pro nejproduktivnějšího borce.

Za 500 startů v NHL nasbíral McDavid 724 bodů (252+472). Ostřejší tempo v úvodu svých kariér nasadila jen pětice Wayne Gretzky (1186), Mario Lemieux (971), Peter Šťastný (759), Mike Bossy (757) a Jari Kurri (730). To jsou ale cifry ze zlatých časů ofenzivního hokeje.

Z aktivních hráčů na tom po pěti stovkách startů nebyl nikdo lépe. Ani kapitán Pittsburghu Sidney Crosby (706), ani washingtonský Ovečkin (633). Pro zajímavost: David Pastrňák z Bostonu měl po 500 zápasech 488 bodů...

"Co dokázal za tak krátkou dobu, je úžasné. Connor je generační talent a zároveň hráč, kterému se nedostává odpovídajícího uznání za vůdčí schopnosti," myslí si kouč Oilers Jay Woodcroft.

Také v této sezoně McDavid vede produktivitu soutěže s 27 body (13+14) po třinácti zápasech. S tlakem, který na něj je, se od vstupu do NHL vyrovnává obdivuhodně. Sestřihy jeho famózních akcí se rozrůstají každým týdnem. Však se podívejte na jeho gól proti Washingtonu...

Moc by ale taky stál o to, aby do Edmontonu vrátil Stanley Cup, který Oilers naposled získali v roce 1990. Letos jim však v play off vystavilo drsnou stopku v konferenčním finále Colorado, které vyhrálo sérii 4:0 na zápasy.

"Viděli jsme, v čem pořád zaostáváme," povzdechl si tehdy McDavid a v létě se vrhnul do ještě usilovnější přípravy. "Rád bych si myslel, že jsem zodpovědnější hráč. Asi už nejsem tak lehkomyslný jako v osmnácti. Během kariéry se učíte od různých lidí a inspirujete se maličkostmi," říká kanadský národní poklad.

Teď mu ovšem dělají starosti aktuální problémy. Oilers prohráli třikrát v řadě a inkasovali u toho patnáct gólů...

Reklama

Související témata: