Hlavní obsah

McDavidovo lahůdkářství. Edmontonský kapitán zase vyučoval

Ten šarm a ta gesta, je ozdobou města, je jediný ze sta, mezi muži klenot! Není pochyb, že 'Mužem č.1' je pro hokejisty a fanoušky Edmontonu Connor McDavid. Kapitán Oilers a nejproduktivnější hráč play off dává i v sérii s Calgary zapomenout na předchozí roky plné zklamání a frustrací.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Kapitán Oilers a zároveň nejproduktivnější hráč celé NHL, Connor McDavid.

Článek

V devíti zápasech vyřazovací části získal McDavid těžko uvěřitelných 20 kanadských bodů. Tak rychle to za posledních 30 let nezvládl ani Mario Lemieux...

Kanadský centr zaokrouhloval počty ve druhém souboji s Flames, který přitom pro Edmonton začal podobně katastroficky jako ten první - na začátku sedmé minuty prohrával o dva góly.

McDavid se ale neúnavně snažil brankový deficit vymazat. Na počátku druhé třetiny šel ostře do brankoviště a Leon Draisaitl z dorážky rozvlnil síť. Po trenérské výzvě Calgary byl však gól odvolán, jelikož kontakt edmontonského kapitána s brankářem Jacobem Markströměm byl posouzen jako nedovolený.

Žádná deprese ale na lídra Oilers nepadla. Naopak, o půl minuty později předvedl klíčovou a zároveň nejhezčí akci utkání. Po Draisaitlově přihrávce ustál souboj s Nikitou Zadorovem, vyměnil si puk s německým útočníkem, před Markströmem zakvrdlal s pukem a forhendem střílel do odkryté branky...

"Zase se nám úvod nepovedl podle plánu. Tentokrát jsme ale dokázali odpovědět," tvrdil McDavid.

V prvním utkání Oilers zvládli srovnat ze stavu 2:6, ovšem nakonec podlehli rivalovi z Bitvy o Albertu 6:9. Nyní ale dokázali překlopit výsledek na konečných 5:3, když o vítězný gól se v oslabení postaral Zach Hyman a definitivní podobu skóre dal po úniku Draisaitl. "Connor má vliv na každého našeho hráče. Tím, jak chce svoje výkony ještě posunout, je velmi inspirující," tvrdil kouč Oilers Jay Woodcroft.

Až do letoška ovšem Edmonton s McDavidem v sestavě vyhrál v play off jedinou ze 4 sérií. Největší kritika se na čtyřnásobného krále bodování základní části snesla loni, když Oilers vypadli s Winnipegem potupně ve čtyřech zápasech. A nepřátelé Oilers si to vychutnávali. Kdepak, žádný McJesus, ale McFraud, McLoser, McCheater, McTrash...

Loňská rána mezi oči byla však pro McDavida důležitým motivačním prvkem. V prvním kole například odvraceli Oilers za stavu 2:3 na zápasy mečboly s Los Angeles. Na výsledcích 4:2 a 2:0 pro Edmonton v posledních dvou utkáních série se McDavid podílel bilancí 2+3!

"Styl, jakým aktuálně hraje, je zcela výjimečný," souhlasil kouč Woodcroft. Geniální, slušelo by se dodat.

Oilers si ze Saddledomu přivezli výhru a jejich kapitán je před dvěma odvetami v Edmontonu stále hladový. Tohle souvětí teď fanouškům Calgary může znít docela děsivě.

Reklama

Související témata: