Hlavní obsah

Mrázek? Může být na sebe hrdý, stává se špičkovým brankářem celé NHL, pějí ódy v Detroitu

Svými výkony i vynikajícími statistikami udivuje celou NHL. Petr Mrázek z Detroitu kraluje v probíhající sezóně brankářským statistikám v úspěšnosti zákroků i počtu obdržených gólů za zápas. Pochopitelně se proto na čtyřiadvacetiletého ostravského rodáka valí chvála a je zahrnován komplimenty. Naposledy se jich dočkal od hlavního trenéra Red Wings Jeffa Blashilla i kapitána týmu, uznávaného Henrika Zetterberga.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Brankář Detroitu Petr Mrázek.

Článek

„Naše postavení v tabulce je určitě jeho zásluha. V kombinaci s tím, co odvádí celý tým. Nezáleží na tom, jak je dobrý tým, který máte (jako brankář) před sebou. Když nechytáte puky, na taková čísla prostě nedosáhnete. Je v tomto ohledu možná trochu skromný, ale měl by na sebe být hrdý," prohlásil Švéd Zetterberg, jenž s Detroitem spojil celou svou zámořskou kariéru a v roce 2008 s ním vyhrál Stanley Cup.

Už v minulé sezóně dokázal Mrázek vystrnadit ze sestavy Švéda Gustavssona, před play off mu byla svěřena pozice jedničky. A byť Detroit vypadl už v prvním kole play off, český brankář nezklamal. Od začátku tohoto ročníku zase sváděl boj o post jedničky s Jimmym Howardem. A byl to boj úspěšný!

V čem tkví největší Mrázkova nejsilnější stránka? V zámoří všichni valí oči, jaké má nervy ze železa. Nervozita? Takové slovo vůbec nezná. „Má velké sebevědomí, věří v sebe. Vím, že v důležitých situacích nezačne být nervózní. Bylo by zajímavé nechat otestovat jeho tepovou frekvenci, protože nevypadá, že by někdy znervózněl," směje se Blashill.

Blashill: Petr má výjimečnou mentální vlastnost

„Taková je moje povaha. Prostě se nenechám znervóznět. Zápas byste si měli užít. Jasně, každý nesnáší porážky, ale musíte být pozitivní, dívat se dopředu a zápas si užívat," říká Mrázek.

Že se nesesype, ukázal i v neděli proti Bostnou. Poprvé inkasoval už po osmi vteřinách, v dalším průběhu duelu lovil puk ze sítě ještě čtyřikrát. Jenže rozhodit se tím nenechal. „Po čtvrtém a pátém gólu přijel ke střídačce, koukal na mě a usmíval se. Reagoval jsem stejně, protože jsem věděl, že má schopnost zůstat nad věcí a bojovat až do konce. A vidíte, v závěru nás pak podržel a odměnil se výbornými zákroky. Blbé góly ze sebe dokáže setřást. A tohle je výjimečná mentální vlastnost," pochvaluje si Blashill.

„Petr vyniká svou soutěživostí a schopností házet věci za hlavu. Zažil jsem a znám hodně brankářů. A na hodně z nich se to po jednom obdrženém navalí jako sněhová koule. Petr takový není. Není namyšlený, ale sebevědomý. A to z něj dělá toho, kým je. Je ohromný," chválí svého spoluhráče obránce Brendan Smith.

Zetterberg: Petr je jako Dom

Zetterberg ze své bohaté kariéry může porovnávat. A když má najít gólmana, kterému se Mrázek podobá, neváhá ani vteřinu. Je jím Dominik Hašek, vítěz dvou Stanley Cupů s Detroitem. „Soutěživost Petra a Doma v tréninku je úžasná. Všichni gólmani se rozčílí, když v zápase dostanou gól, ale ne všichni, když jde o trénink. Petr si všechny inkasované branky v tréninku pamatuje, a když se ho na ně po pár dnech zeptáte, hned přesně ví, který máte na mysli. Tohle z něj dělá ještě lepšího gólmana," tvrdí kapitán Red Wings.

S tím souhlasí i Jim Bedard, trenér gólmanů Rudých křídel. A vzpomíná, jak Mrázek v říjnu toužebně vyhlížel zápas s Montrealem. Jenom proto, aby se mohl poměřit s Careym Pricem, posledním vítězem Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana sezóny. „Nemohl se dočkat, až si proti němu zahraje. Po této výzvě doslova dychtil. A úplně stejný byl i Dom. Ten zase chtěl porážet Martina Brodeura a Patricka Roye," tvrdí Bedard.

Mrázkovi v létě vyprší kontrakt, který mu pro současnou sezónu zajišťuje příjem 737 tisíc dolarů. A je více než pravděpodobné, že se dočká jeho prodloužení. Mluví se o platu okolo 5 miliónů ročně. „Detroit je jedním z nejlepších mužstev celé NHL a já odtud nechci odejít. Bylo by úžasné, kdybych tu mohl dlouhou dobu zůstat," odhaluje své přání.

„Petr tvrdě maká a chce být výborným brankářem. Mám za to, že sledujete muže, který se stává špičkovým brankářem celé NHL," předpovídá Blashill.

Reklama

Související témata: