Hlavní obsah

Naštěstí je tu Toronto… Boston při české show rozptyloval pochybnosti. Zacha se obětoval, chválil kapitán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smrt, daně a bostonská výhra proti Torontu. Tak nějak vidí životní jistoty některá zámořská média. V této sezoně NHL to platí stoprocentně. Jedna výhra po nájezdech, jedna v prodloužení a v noci na úterý suverénní představení Bruins na soupeřově ledě s výsledkem 4:1. „Ukázali nám, kdo je boss,“ smutnil deník Toronto Sun.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Pavel Zacha (vlevo) z Bostonu před brankářem Toronta Josephem Wollem (60), uprostřed je Max Domi.

Článek

Hokejisté Bostonu jsou sice stále druzí ve Východní konferenci i v celkové tabulce, ale poslední dobou to bylo s jejich výkony „takové všelijaké“. Z předchozích pěti zápasů prohráli čtyři a zvlášť porážka 1:5 s NY Islanders jim pocuchala fazónu a před uzávěrkou trejdů (8. března) přinesla spoustu otázek.

Dresy s javorovým listem ale vyvolaly u Bruins dobrou náladu. Zato u Maple Leafs se dostavila tradiční křeč. „Když si proti dobrému týmu sundáte nohu z plynu, tak vás za to donutí zaplatit,“ mínil obránce Toronta Morgan Rielly.

Poslední výhra Maple Leafs nad Bostonem je z listopadu 2022, následovalo šest porážek. Jsou tu ale i tři sedmizápasové série prvního kola play off z let 2013, 2018 a 2019, kdy Toronto nezvládlo proti Bruins závěrečný duel o všechno.

„Odvedli o něco lepší práci kolem své branky než my kolem té naší. Když hrajete s týmem, jako je Boston, rozhodují detaily a oni si dali víc záležet,“ tvrdil kapitán poražených John Tavares, střelec jediného domácího gólu. Ze tří ran na branku tentokrát nic nevytěžil William Nylander, s nulou na kontě střel zakončil utkání Mitch Marner, ale neprosadil se ani nejlepší kanonýr sezony Auston Matthews, jeho pět pokusů zlikvidoval Jeremy Swayman a radost mu překazil i bostonský obránce Brandon Carlo, který odpálil puk z brankové čáry.

David Pastrňák jako lídr statistik Bruins si sice nepřipsal gól, ale třemi asistencemi zarovnal svůj bodový zisk na rovných 90 (38+52). Stále tak udržuje tempo, kterým by mohl překonat svůj osobní rekord z minulé sezony (113 bodů). Dvěma nahrávkami navíc vyzval ke gólovým zápisům Pavla Zachu, jenž minulý duel s Islanders nedohrál kvůli zranění v dolní polovině těla. Dopoledne ani neabsolvoval rozbruslení, přesto do utkání nastoupil a sklidil jen samou chválu.

„Skvělý kluk! Bojoval se zraněním a k tomu předvedl, co předvedl… Celý večer šel tvrdě do soubojů a převzal otěže. To je to, co vás nakopne, když kluci hrají přes zranění a soutěží na tak vysoké úrovni. Velký respekt. Když je někdo ochoten se za vás obětovat, určitě mu to chcete oplatit,“ zahrnul Zachu chválou kapitán Brad Marchand.

Pastrňák nejprve v přesilovce našel krajana v ideální pozici mezi kruhy, uklidňující Zachův gól na 4:1 padl po Pastově vymazlené přihrávce skrz domácí brankoviště. „Naši lídři odvedli skvělou práci,“ pochvaloval si kouč Bruins Jim Montgomery.

„V každém zápase divizních soupeřů jde o důležité body. Play off je sice ještě daleko, ale už se snažíme na něj v takových utkáních připravit. Maple Leafs vyvíjeli tlak, jsou moc dobrý tým se spoustou dovedností. My jsme se sice ohnuli, ale nezlomili. Zatraceně dobrý zápas,“ pochvaloval si Pastrňák.

Boston probíhající sezonu nastartoval devíti výhrami z deseti startů. Od té doby si ale připsal 27 výher a 26 porážek (z toho 13 v prodloužení či po nájezdech), což ve vedení Bruins vyvolává obavy, které by šéfové klubu rádi trochu rozptýlili před uzávěrkou přestupů.

Čerstvě se spekuluje dokonce o výměně loňského držitele Vezina Trophy gólmana Linuse Ullmarka. „Potřebujeme jednoho silného beka,“ řekl klubový prezident Cam Neely. „A posila do útoku se hodí vždycky,“ naznačil, koho si Bruins do pátku hodlají pořídit.

Pokud by se ale pořadí Atlantické divize do konce základní části nezměnilo, pak by šel Boston v prvním kole play off sebevědomě znovu na Toronto.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.