Hlavní obsah

Nečas a šampionát v Praze? My nevypadneme. S Carolinou chci Stanley Cup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem po triumfu Vegas do Česka Stanley Cup nedorazil. Útočník Caroliny Martin Nečas by to letos tuze rád změnil. Stejný soupeř v prvním kole jako loni, ještě větší ambice. Že by snad po výpadku Hurricanes posílil reprezentaci na mistrovství světa v Praze, moc nevěří. „Sedl bych na letadlo a letěl. Ale my nevypadneme,“ říkal neochvějně během rozhovoru s vybranými médii.

Sestřih gólů Martina Nečase v NHLVideo: NHL.com

 
Článek

Play off pro Nečase a spol. začne už v sobotu od 23 hodin SELČ, kdy doma v Raleighu nastoupí proti New York Islanders. Minule s nimi Carolina slavila postup po šesti zápasech a překvapení nehodlá dopustit ani tentokrát.

„Mají skoro stejný tým, z toho můžeme těžit. Taky jsme spolu v divizi, hráli jsme v základní části čtyři zápasy,“ připomíná Nečas vzájemnou bilanci 2:2 (4:3 po prodl., 4:5 po prodl., 4:5, 4:1). Pokud by ale i v play off dokázali Hurricanes v každém utkání nasázet čtyři góly, bylo by to pro ně hodně nadějné. „Islanders měli dobrý závěr základní části, přišel nový kouč (Patrick Roy), změnili trochu i systém, ale v play off je celkem jedno, s kým hrajete, je to o detailech.“

A Carolina jde do vyřazovací části v dobrém rozpoložení, z posledních devíti zápasů vyhrála sedm, v tabulce Východní konference skončila jen tři body za držiteli Presidents‘ Trophy z New York Rangers.

„Všichni jsme nachystaní, poslední měsíc byl dlouhý. Říkali jsme si: Ať už to začne! My ale hrajeme play off hokej celou sezonu, u nás se toho tak moc nemění. Gólmani chytají výborně, jen musíme vylepšit hru pět na pět.“

Sebevědomí Hurricanes vyplývá i z toho, že mají druhé nejvychytanější přesilovky ze všech mužstev (úspěšnost 26,9 procenta) a k tomu vůbec nejlepší oslabení – 86,4 %. „Speciální týmy jsou důležité. Teď abychom to udrželi i v play off a ještě se zlepšovali.“

Nečas sám by k tomu rád přispěl o dost víc než v závěru základní části. V posledních pěti zápasech vůbec nebodoval, z minulých jedenácti má bilanci 2+0. Proti předchozí sezoně, kdy byl se 71 body nejproduktivnějším hráčem Caroliny (28+43) si o 18 bodů pohoršil (24+29). Přitom s 231 střelami na branku je v tomto směru nejpilnějším hráčem Hurricanes.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Martin Nečas (vlevo) v dresu Caroliny při zápase NHL proti St. Louis

„Určitě to mohlo být lepší. Člověk se nedostane na první přesilovku, ze které body děláte hodně. V tom byl ten největší pokles. Měl jsem lepší i horší fáze, chtěl bych samozřejmě trošku výš,“ mínil 25letý forvard, jehož jméno se před uzávěrkou přestupů dokonce objevovalo v přestupových spekulacích. „Věděl jsem o tom dlouho, ale už bych to nerozebíral. Zůstal jsem, za což jsem rád. Máme šanci vyhrát Stanley Cup, to je nejdůležitější.“

Nečasovi s koncem sezony vyprší dvouletý kontrakt, o novém s managementem ještě nejednal. Na to prý bude čas v létě. „Necháváme to po sezoně, smlouvu jsem teď vypustil z hlavy. Na další rok máme dost nepodepsaných hráčů, nikdo neví, jak to bude. Ale to jde teď stranou, půjdeme kolo od kola. A já bych v tom rád hrál klíčovou roli,“ přeje si Nečas.

Reklama