Hlavní obsah

Nechceš hrát za Flyers? Tak nám táhni z očí! Philadelphia vytrejdovala hvězdu dvacítek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár dny byl klíčovým hráčem amerických juniorů při jejich marši za zlatem na mistrovství světa v Göteborgu. Stejně jako český kapitán Jiří Kulich nasbíral 19letý Cutter Gauthier 12 bodů (2+10) a byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje. Z hrdiny se však během chvíle stal padouch. Alespoň ve Philadelphii. Flyers pětku předloňského draftu vytrejdovali do Anaheimu.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Cutter Gauthier na společné fotce s jedním z fanoušků

Článek

„Nechceš být Flyer? Tak nebudeš,“ rozohnil se sportovní ředitel pensylvánského klubu Keith Jones, když vysvětloval, proč Philadelphia Gauthiera vyměnila za obránce Jamieho Drysdalea a volbu ve druhém kole draftu 2025.

S americkým útočníkem se přitom v Pensylvánii počítalo jako s klíčovým hráčem pro řadu následujících sezon. „Podíval se na nás na draftu a řekl nám, že byl stvořen jako Flyer, a vždycky chtěl hrát za Flyers,“ připomněl generální manažer Danny Briére. „O pár měsíců později prohlásil, že už tu nechce být,“ popisoval dění z května minulého roku.

Fanoušci Philadelphie se ale už dříve podivovali některým Gauthierovým reakcím. Zatímco jiní mladíci líbali logo klubů, které si je vybraly, a vyprávěli, jak snili o tom hrát právě za mužstvo, jehož dres měli čerstvě na sobě, mladík narozený ve Švédsku se choval trochu jinak.

„Mým oblíbeným hráčem byl Sidney Crosby,“ jmenoval Gauthier kapitána ve Philadelphii nenáviděného Pittsburghu. Právě Penguins si z Wells Fargo Center odvezli v noci na úterý výhru 4:1, a tak byl kouč Flyers John Tortorella pořádně kyselý a nabroušený i na Gauthiera.

„Nechceme ho. Cuttera nerozeznám ani od díry ve zdi,“ použil 65let trenér výraz, který se za mořem používá pro ošuntělý bar. „Nemám příliš zájem se o něm bavit. Radši bych mluvil o Jamiem (Drysdaleovi). To on k nám přichází,“ vítal svérázně šestku draftu 2020.

Foto: Adam Ihse, ČTK/AP

Cutter Gauthier v zápase proti Švýcarsku

Flyers se hodlali setkat s Gauthierovými zástupci během juniorského šampionátu, zda se jejich klient přece jen nerozhodne podepsat kontrakt s Philadelphií, ale byli odmítnuti. A tak se management rozhodl postupovat svižně. „Chtěli jsme výměnu uskutečnit co nejrychleji po mistrovství, kdy měl vysokou hodnotu,“ vysvětloval Jones.

Jakmile se Gauthier v budoucnu objeví ve Philadelphii, může počítat s tím, že to nebude mít jednoduché. „Ten kluk ještě neodehrál jediný zápas v NHL, ale myslí si, že je něco extra, aby si diktoval, kde nastoupí. Flyers odvedli skvělou práci, když ho udrželi při zemi a získali skvělou náhradu v podobě Drysdalea,“ prohlásil bývalý hráč klubu Scott Hartnell. Fanouškům Flyers tím mluvil z duše.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.