Hlavní obsah

Nejlepší hokejista světa? Crosby v play off vyhořel, v Pittsburghu může přijít zemětřesení

Pittsburgh

V základní části této sezóny NHL nasbíral jako jediný přes sto bodů a tabulku produktivity vyhrál s úctyhodným náskokem sedmnácti bodů, jenže v play off to byl ze strany hvězdy Pittsburghu Sidneyho Crosbyho propadák. A kapitán Tučňáků, jenž bývá označován za nejlepšího hokejistu současnosti na světě, svým výpadkem přispěl k nečekaně brzkému vyřazení svého týmu už ve druhém kole Stanley Cupu.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Obránce Pittsburghu Penguins Rob Scuderi (vlevo) konejší kapitána Tučňáků Sidneyho Crosbyho po porážce v sedmém zápase čtvrtfinále proti Rangers.

Článek

Penguins už vedli v sérii 3:1, jenže newyorští Rangers se nadechli k velkému obratu, který dokonali v sedmém zápase. Pittsburgh tak v play off vypadl s níže nasazeným celkem už popáté v řadě a podle zámořského serveru nhl.com by „porážka v tomhle sedmém zápase mohla mít mnohem větší dopady na tým, než jen zklamání po další nevydařené sezóně."

Zda přijde v Penguins personální zemětřesení, je momentálně velmi těžké odhadovat. Z řad poražených ale vyčnívají jako hlavní viníci pochopitelně kouč Dan Bylsma a právě kapitán Sydney Crosby. Hvězdný Kanaďan dal v celé letošní vyřazovací části jediný gól, v pěti zápasech dokonce vyšel zcela bodově naprázdno.

Rangers zkrátka Crosbyho vynulovali, dokázali mu zavřít prostor takřka kdykoliv se dostal k puku. Tučňáky tak gólově drželi v play off především Jevgenij Malkin, Jussi Jokinen, či Brandon Sutter.

„Právě jsme dohráli zápas. Je mi jasné, že teď budeme čelit spoustě otázek, protože očekávání byla veliká a my jsme prohráli, to je normální. Pro nás je to obrovské zklamání, dnes jsme přitom předvedli jeden z našich lepších zápasů. Tahle porážka obzvlášť bolí, ale neměli jsme se do této pozice vůbec dostat. Dnes jsme tvrdě makali, ale bohužel jsme nenašli cestu k vítězství," soukal ze sebe po utkání Crosby.

Měli vyhodit kouče už v základní části?

„V téhle části sezóny se vždy začínají dělat senzace z toho, kdo dal gól a kdo ne. Nepotřebujete jednoho hráče, který vstřelí jeden gól nebo deset gólů, abyste vyhráli. Rangers měli spousty hráčů, kteří neskórovali, a přesto tým vyhrál zápas," snažil se kouč Bylsma bránit Crosbyho.

Sám trenér je přitom zřejmě první na ráně. Je docela možné, že v noci z úterý na středu odkoučoval na lavičce Penguins poslední utkání. „Naším jednoznačným cílem je vyhrát Stanley Cup, což se nám už pět sezón za sebou nepodařilo. Je pár minut po tom, co jsme prohráli sedmý zápas. Ještě jsem nepřemýšlel o tom, jaké to bude mít následky a ani o ničem jiném směrem k budoucnosti," řekl kouč novinářům.

Odborný magazín The Hockey News v této souvislosti připomíná, že už v březnu avizoval, že by měl generální manažer Pittsburghu Ray Shero v závěru základní části nahradit Bylsmu jiným trenérem. Podobně jako to udělal generální manažer New Jersey Devils Lou Lamoriello, když vyhodil Robbieho Ftoreka, jehož nahradil Larry Robinson, a Ďáblové následně získali Stanleyův pohár.

Bylsmu v sérii s Rangers podle The Hockey News přechytračil jeho trenérský protějšek na lavičce soupeře, podobně jako se to stalo Bylsmovi v roli hlavního kouče USA v semifinále olympiády v Soči proti Kanadě, které Spojené státy prohrály 0:1, a z Ruska oproti očekávání odjely bez medaile.

Je Sydney Crosby v současnosti nejlepším hokejistou světa?
Ano
20,9 %
Ne
79,1 %
Celkem hlasovalo 7675 čtenářů.

Reklama

Související témata: