Hlavní obsah

Nervy, gól, třetí hvězda. Máma brečela štěstím, tvrdil Jiříček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už když byl v pátek povolán z farmy, bylo jasné, že nebude sedět v obleku na místech pro novináře. David Jiříček využil absence zraněného obránce Zacha Werenskiho, naskočil do sestavy Columbusu a dával svůj první gól v NHL, který se mu navíc bude počítat jako vítězný!

Foto: Russell Labounty, Reuters

Devatenáctiletý David Jiříček slavící svůj první gól v NHL.

Článek

V čase 33:37 devatenáctiletý bek zacílil švihem na lapačku Igora Šesťorkina a upravil na 4:1 pro Columbus, který nakonec přetlačil NY Rangers 5:3. To se to pak juchalo.

„Patrik (Laine) mi krásně přihrál. Měl jsem místo a chtěl jsem vystřelit. Před gólmanem bylo rušno, tak jsem to zkusil,“ líčil 19letý Jiříček, který skóroval jako čtrnáctý teenager v klubových dějinách. A na počest jeho gólu se v Nationwide Areně pálilo tradičně z kanónu. „Paráda,“ podotknul premiérový střelec, který byl vyhlášený třetí hvězdou sobotního zápasu.

Před začátkem s českým zadákem ale cloumaly trochu jiné pocity. „Byl jsem docela nervózní. První start v sezoně, to je vždycky těžké, ale zvládl jsem to dobře,“ oddechla si loňská šestka draftu. V minulé sezoně dostal Jiříček od vedení čtyři starty v NHL, ale prvního gólu i bodu se nadějný mladík z Klatov dočkal až v utkání, kde strávil na ledě 16:39 minuty převážně ve druhém obranném páru s Ivanem Provorovem. Ten se pak staral, aby z českého spoluhráče nervozita rychle spadla.

„Puk dám rodičům. Máma brečela štěstím, byl to pro ni krásný moment. Naši na moje zápasy vždycky koukají,“ ujišťoval Jiříček.

Už během kempu vypadal dobře, přesto ho management Blue Jackets poslal na farmu do Clevelandu, a kouč Pascal Vincent mluvil o tom, že proces Jiříčkova hokejového vývoje nechtějí v Ohiu uspěchat.

„Když chystáte šestipatrový dort a nenecháte ho v troubě dostatečně propéct, tak je potom k ničemu. Pokud ho vytáhnete moc brzy, bude sice vypadat krásně, ale nebude dobrý,“ zvolil Vincent cukrářskou metaforu.

Ale po zranění Werenskiho, který má být s pohmožděným svalem mimo hru až dva týdny, nebylo nač čekat. ‚Dort‘ musel rychle z trouby ven a rozhodně nevypadal nedopečeně. „Jiříček je sebevědomý mladý muž, který dobře ví, že tu může hrát. A dneska nám to všem ukázal,“ ocenil Vincent.

V noci na úterý hraje Columbus s Detroitem a není důvod, aby Jiříček v sestavě Blue Jackets chyběl.