Hlavní obsah

NHL se valí do Evropy, kluby diktují seznamy svých požadavků

PRAHA

Hned šest klubů oslavované NHL budou moci v nejbližších dnech vidět naživo hokejoví fanoušci v Evropě. Na starém kontinentu se představí San Jose, Boston, Carolina, Minnesota, Columbus, a Phoenix. Na třech místech Evropy bude dokonce příští týden zahájen nový ročník NHL a ještě předtím vyzve mýtizované celky ze zámoří sedmička evropských klubů.

Foto: Jimmy Jeong, ČTK/AP

V Evropě se představí i hokejisté Columbusu

Článek

Výprava týmu NHL do Evropy je podobná příjezdu velké rockové skupiny na turné. Stojí to milióny a nejdůležitější osobou je člověk, který dává hostujícímu klubu seznam všech možných požadavků. Jejich splnění poté také pečlivě kontroluje.

"Je to podobné tomu, když u nás vystupovala Lady Gaga," prozradil Peter Ek, manažer haly v Malmö, kde se s místním celkem utká Columbus Blue Jackets. "Každopádně musíme zaplnit celou arénu pro 12,5 tisíc diváků, aby z toho byl nějaký zisk," přiznal zároveň.

Columbus, jinak průměrný klub NHL, si pro jeden zápas v Malmö nadiktoval spoustu požadavků. Podle švédského listu Sydsvenskan chtěl pro své potřeby mimojiné 150 vekých ručníků, 150 malých ručníků, 500 bavlněných tamponů, 40 bagelů s burákovým máslem, 34 litrů energetického nápoje, 100 balení žvýkaček, nebo 30 banánů a stejný počet pomerančů.

Boston se v Evropě představí hned čtyřikrát

Největší zápřah čeká hokejisty Boston Bruins, kteří se do Evropy vrací po dlouhých padesáti letech. Na kontinentu odehrají hned čtyři zápasy. Už v sobotu hrají v irském Belfastu proti místnímu celku, v úterý se utkají s Libercem a pak mají na programu ještě dva zápasy v Praze proti Phoenixu v rámci zahájení NHL.

Belfast a německý Mannheim, kde bude hrát San Jose, budou v sobotu prvními evropskými destinacemi, kde se týmy NHL zastaví. V Mannheimu je domluvené, že po zápase uspořádají hráči San Jose autogramiádu. Během hodiny se mají fanouškům podepisovat i největší hvězdy Dany Heatley, Patrick Marleau, Dan Boyle, nebo německý gólman ve službách Žraloků Thomas Greiss. V Belfastu se zase rozhodli pro výjimečný zápas dát dohromady nejlepší hráče z britské ligy.

V Malmö nakonec převážila řevnivost

Síly chtěli původně spojit i ve Švédsku. Velcí rivalové z Malmö a Rögle měli vytvořit společné mužstvo a sestavit nejlepší možný výběr v zápase proti Columbusu. Vzájemná řevnivost ale nakonec zřejmě převážila, protože nakonec se týmu NHL postaví pouze kádr týmu Malmö Redhawks.

Velká očekávání panují i v ruském Petrohradu, kde bude hrát Carolina, a v Lotyšsku. Už loni se měla v Rize představit Florida, což nakonec nevyšlo, nyní přivítá lotyšská metropole Phoenix. O zápas byl takový zájem, že byly vstupenky rychle vyprodány. A dalších 100 lístků v různých cenových relacích bylo ve středu úspěšně vydraženo za několikanásobek původní hodnoty.

Program klubů NHL v Evropě:
Sobota 2. října:
přípravné zápasy Mannheim - San Jose (Mannheim) a Belfast - Boston (Belfast)
Pondělí 4. října:
přípravné zápasy Petrohrad - Carolina (Petrohrad) a Ilves Tampere - Minnesota (Tampere)
Úterý 5. října:
přípravné zápasy Liberec - Boston (Liberec) a Malmö - Columbus (Malmö)
Středa 6. října:
přípravný zápas Dynamo Riga - Phoenix (Riga)
Čtvrtek 7. října:
zahájení NHL zápasem Minnesota - Carolina (Helsinky)
Pátek 8. října:
zahájení NHL zápasem Columbus - San Jose (Stockholm) a utkání NHL Carolina - Minnesota (Helsinky)
Sobota 9. října:
zahájení NHL zápasem Boston - Phoenix (Praha) a utkání NHL San Jose - Columbus (Stockholm)
Neděle 10. října:
utkání NHL Phoenix - Boston (Praha)

Reklama

Související témata: