Hlavní obsah

Nováčci v NHL moc nezáří. Kromě české výjimky

Washington/Praha

Loňský první hráč draftu Alexis Lafreniere dal za osm zápasů jediný gól. O žádném nováčkovi této sezony NHL se zatím nedá říct, že by zářil jasným světlem. Snad s jedinou výjimkou - je jí pětadvacetiletý český gólman Washingtonu Vítek Vaněček.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Český brankář Washingtonu Vítek Vaněček v zápase NHL proti Buffalu Sabres.

Článek

Svoji šanci si v hlavním městě USA musel poctivě vyčekat. Během pěti let si na farmě v Hershey připsal 141 startů, ale do NHL nakoukl jen jako náhradník. Loni v play off sice někteří experti vyzývali Todda Reirdena, aby na místo chabě chytajícího Bradena Holtbyho poslal do brány Vaněčka. Bývalý trenér Capitals však nenašel odvahu.

Také v nové sezoně měl být rodák z Havlíčkova Brodu až trojkou za Henrikem Lundqvistem a Iljou Samsonovem. Jenže švédský veterán musel na operaci srdce, ruský brankář porušil koronavirová nařízení a vládu nad prostorem mezi tyčemi Capitals opanoval Vaněček. A jde mu to mimořádně dobře. Ze sedmi zápasů ještě nezažil prohru v základní hrací době.

Takový vstup do NHL měl ve washingtonském dresu naposledy Jim Carey v roce 1994. V sezoně 1995-96 dokázal tento gólman Capitals dokonce přerušit hegemonii Dominika Haška a získal Vezina Trophy.

Vaněček si svými výkony ale také zadělal na to, aby se o něm mluvilo v souvislosti s významnou trofejí. Že je na to ještě moc brzy? Za chvíli tu budeme mít odehranou pětinu sezony a při současném tempu to letos opravdu uteče. Kouč Peter Laviolette by byl sám proti sobě, kdyby nenechal vyniknout rozchytaného Vaněčka, který má pravidelný zápasový rytmus rád.

„Je dobré, když mě soupeř udržuje v zápřahu," liboval si po víkendovém duelu s Bostonem (4:3 v prodloužení), kdy pochytal 40 střel. Úspěšnost zákroků měl po sobotě český brankář 91,8 procenta a gólový průměr 2,78.

První předběžné diskuse o Calder Trophy tak v zámoří zmiňují právě Vaněčka spolu s obráncem New Jersey Tyem Smithem a ruským útočníkem Minnesoty Kirillem Kaprizovem.

Žádný český hokejista dosud trofej pro nejlepšího nováčka základní části NHL nezískal. Dominik Kubalík z Chicaga se v hlasování minulé sezony umístil na třetím místě, stejně jako před lety Patrik Eliáš (1998), Milan Hejduk (1999) a Martin Havlát (2001). Ondřej Palát z Tampy byl v ročníku 2013-14 druhý za Nathanem MacKinnonem z Colorada. A co Vaněček?

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.