Hlavní obsah

Od beznaděje k mečbolu. Toronto potřebuje zkrotit euforii, minulost varuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V 50. minutě ‚beznadějný' stav 1:4. O necelých sedm minut později srovnáno. A v páté minutě prodloužení obrat dokonán. Hokejisté Toronta si ve čtvrtém zápase play off 1. kola proti Tampě museli připadat jako na horské dráze. Teď si potřebují dát pozor, aby se jim z té euforie nezatočila hlava.

Centr Toronta Alexander Kerfoot slaví gól do sítě Tampy.Video: Sport.cz

 
Článek

Maple Leafs vyhráli na Floridě po obratech oba zápasy a ujali se vedení 3:1 v sérii. Takže mají tři pokusy na to, aby se poprvé od roku 2004 podívali do konferenčního semifinále. Týmu kolem Austona Matthewse se to nepovedlo šestkrát v řadě a příklady z minulosti by kanadský celek měly trochu krotit.

Play off 2019: Vedení 3:2 na zápasy s Bostonem. Play off 2021: Vedení 3:1 nad Montrealem. Play off 2022: Vedení 3:2 nad Tampou. A ve všech případech konečný stav série 3:4 v neprospěch Toronta.

„Letos se ale cítíme jinak, věci mají tendenci vyvíjet se naším směrem. Ale nenechme se unést. Máme před sebou těžký úkol, abychom sérii dokončili," tvrdil kouč Toronta Sheldon Keefe. Jeho tým se v obou zápasech v Amalie Areně vyhrabal ze složité situace a slavil v prodloužení.

V noci na úterý už s ním asi málokdo počítal, jenže dva Matthewsovy góly a trefa Morgana Riellyho zařídily nastavení. V něm byl domácí Michail Sergačov vyloučen za podražení a Alexander Kerfoot precizně tečoval nahození Marka Giordana od modré čáry. „Chlap, který pracuje tak tvrdě jako on, a tak dobře, by měl být odměněn," řekl o Kerfootovi Keefe, který prý tušil, že 28letého útočníka čeká velká chvíle.

Generální manažer Tampy Kyle Dubas se tentokrát nehádal s domácími fanoušky jako ve třetím utkání, ale po Kerfootově teči nadšeně slavil se svým asistentem Jasonem Spezzou.

„Tohle není náhoda, ukázali jsme charakter," tvrdil kouč Maple Leafs, jejichž sebevědomí narostlo i vzhledem k tomu, že si vědí rady s fantomem předchozích play off Andrejem Vasilevským. Ruský gólman Tampy už v sérii inkasoval 19 gólů, průměr má 4,33 na zápas a úspěšnost zákroků 85,6 procenta.

O Vasilevském je ale známo, že nejlepší výkony podává v době, kdy jde opravdu do tuhého. A Lightning už nemají kam uhnout.

„Musíme se ujistit, že budeme stoprocentně připraveni," řekl Matthews před pátým utkáním, které se hraje ve Scotiabank Areně hraje v noci na pátek. „Poslední dva zápasy nám ohromně zvedly morálku. Tampa má skvělý tým, za poslední roky toho hrozně moc dokázala, o to víc musíme být ve střehu. Chceme to už zlomit," dodal americký kanonýr.

Reklama

Související témata: