Hlavní obsah

Odejde objev šampionátu za oceán? O Simona je zájem v NHL

Praha

Na turnaji v Praze velmi příjemně překvapil. Benjamínek národního mužstva si na svém prvním seniorském mistrovství světa počínal jako ostřílený mazák. Výborně bruslil, vyhrával osobní souboje a připravoval šance spoluhráčům. Dominik Simon zaznamenal v deseti zápasech šest bodů (1+5), více jich z českých hráčů nasbíral už jen fenomenální Jaromír Jágr. Hokejového umění dvacetiletého mladíka nemohlo uniknout pozornosti zámořských skautů, kteří šampionát v Česku bedlivě sledovali. "Zájem z NHL je. A docela veliký, řekl pro hokej.cz Michal Sivek ze společnosti Eurohockey Services, která plzeňského útočníka zastupuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Dominik Simon oslavuje svůj gól během utkání se Švédy na MS v Praze.

Článek

V prosinci 2013 dal o sobě na mezinárodní scéně poprvé výrazně vědět. Na juniorském šampionátu předvedl v samostatných nájezdech proti Kanadě parádní blafák a lá Peter Forsberg, díky němuž nakonec reprezentační dvacítka udolala Javorový list 5:4.

Před rokem zamířil ze Sparty do Plzně a sezóna mu vyšla parádně. V jejím průběhu poprvé v kariéře oblékl dres reprezentačního A-týmu a vedl si velmi dobře. Po vyřazení Škody z předkola play off se zapojil do přípravy národního týmu před domácím MS a nakonec se objevil i ve finální nominaci. Hned v úvodním duelu šampionátu proti Švédsku zazářil. Vstřelil gól, navíc asistoval u gólu Zaťoviče. Nezalekl se ani hvězdné Kanady. Za nepříznivého stavu 1:2 přizvedl jeho střelu nechytatelně za Smithova záda Zaťovič. V závěru turnaje sice pro něj zůstala pozice třínáctého útočníka, to ovšem nic nemění na tom, že se mu turnaj vydařil.

Simon si uvědomoval, že je v libeňské O2 areně pod drobnohledem skautů. "O něčem vím, ale nevnímám to. Soustředím se jen na to, abych hrál co nejlíp, abych co nejvíc pomohl týmu," tvrdil během šampionátu.

Bude draftovaný?

V Plzni má platný kontrakt i na příští ročník. Je však otázkou, zda na západě Čech zůstane. "Na Dominika se kluby NHL vyptávaly už dřív, během turnaje to zesílilo. Je tam ale jedna důležitá věc - jelikož se narodil v srpnu 1994, letos se na něj ještě vztahuje povinnost draftu. Ten jak známo proběhne až koncem června, do té doby se tedy nic měnit nebude. Uvidíme, jestli si pak Dominika někdo vybere," uvedl Sivek pro hokej.cz.

Simon, po kterém pokukují i kluby z KHL, se netají, že by nejlepší hokejovou soutěž světa jednou rád okusil. "Odmala mám sen hrát v NHL, toho se budu držet. Když někdy bude nějaká šance, tak po ní půjdu," přiznal šikovný forvard.

Kde bude hrát Dominik Simon v příští sezóně?
V extralize
15,6 %
V Kontinentální lize
2,1 %
V jiné evropské soutěži
0,9 %
Za oceánem
81,4 %
Celkem hlasovalo 23881 čtenářů.

Reklama

Související témata: