Hlavní obsah

Washington - Philadelphia 4:7Ovečkinovy čtyři body Washingtonu nestačily, Vaněček musel střídat

New York
Aktualizováno

Ruský kanonýr Alexandr Ovečkin neodvrátil čtyřmi body za dvě branky a stejný počet asistencí domácí porážku hokejistů Washingtonu v nedělním utkání NHL s Philadelphií 4:7. V brance Capitals nastoupil opět od začátku český nováček Vítek Vaněček, ale v 37. minutě za stavu 3:4 jej vystřídal Craig Anderson. Flyers pomohl k vítězství hattrickem Scott Laughton. Radek Faksa asistoval při prohře Dallasu 1:2 v prodloužení s Chicagem u jediné branky domácích.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Vítek Vaněček (vlevo) předává své místo v brance Washingtonu Craigu Andersonovi.

Článek

Útočník Jakub Voráček si za Philadelphii připsal jednu asistenci. S 12 body za tři branky a devět asistencí ze 13 utkání se osamostatnil na pozici nejproduktivnějšího českého hráče v sezoně před Dominikem Kubalíkem z Chicaga (3+8). V týmu Capitals chyběl v souvislosti s protokolem opatření proti šíření nemoci covid-19 forvard Jakub Vrána, který už v sobotu s Washingtonem netrénoval.

V čase 11:11 otevřel v přesilové hře skóre Ovečkin a v 17. minutě zvýšil Tom Wilson. Za 117 sekund poprvé kapituloval Vaněček, z dorážky do odkryté branky zamířil Laughton. Střelec večera se ve 23. minutě prosadil podruhé střelou z levé strany z úhlu poté, co předtím stihl Vaněček vypíchnout puk Joelu Farabeemu.

O chvíli později vrátil Capitals vedení kapitán Ovečkin, ale Philadelphia od 28. do 37. minuty otočila stav. Českého gólmana prostřelil bombou z pozice mezi kruhy Robert Hägg a z dalšího rychlého protiútoku se trefil z levého kruhu James van Riemsdyk. Vaněček inkasoval čtyřikrát ze 14 střel a nahradil jej Anderson.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Vítek Vaneček v dresu Washingtonu.

"Nemyslím si, že jsme byli pod palbou. Proměnili ale šance, které dostali. Inkasovali jsme příliš mnoho branek," řekl trenér Washingtonu Peter Laviolette. Vaněček chytal od začátku utkání podeváté za sebou a střídal v NHL poprvé. V jeho posledních třech startech mužstvo nebodovalo. "Dali jsme přitom dost gólů na to, abychom vyhráli, a to jsme jich mohli dát více," litoval kouč.

Capitals 57 sekund před koncem druhé části vyrovnali díky Nicklasi Bäckströmovi, ale závěrečné dějství patřilo Philadelphii. Hned po 31 vteřinách získal vedení Sean Couturier, v 58. minutě dovršil hattrick z dorážky Laughton a výsledek zpečetil 82 sekund před koncem při power play do prázdné branky opět Couturier.

Couturier vynechal předchozích deset utkání kvůli zranění žebra. Návrat si osladil třemi body (2+1), jeho gól byl i vítězný. "Byl bezpochyby rozdílovým hráčem," řekl trenér Philadelphie Alain Vigneault. "Chtěl moc hrát. Měli jsme v plánu ho zatěžovat postupně a dát na jeho pocit. V závěru jsme ho posílali do hry víc a víc," dodal. Druhý hrdina zápasu Laughton vstřelil v NHL první hattrick, čekal na něj 334 zápasů.

Faksa si připsal druhou asistenci v 50. minutě u gólu na 1:1. Při vyrovnávací akci neudržel jinak výborně chytající gólman Malcolm Subban v lapačce střelu Mira Heiskanena od modré čáry a puk se od Jasona Robertsona dostal za jeho záda. Výhru zařídil Chicagu v prodloužení Alex DeBrincat, který dal obě branky. Jeho spoluhráči Dominik Kubalík ani David Kämpf nebodovali.

Carolina ovládla přestřelku v Columbusu, kde třikrát smazala jednogólovou ztrátu a vyhrála 6:5. Na jejím vítězství se podílelo šest různých střelců, nejproduktivnějším byl Jordan Staal (1+2). Za domácí skóroval dvakrát Patrik Laine. Hurricanes se povedla zejména pasáž mezi 37. a 51. minutou, během které otočili z 2:3 na 6:4.

Carolině scházel Martin Nečas, který v předchozím utkání nekontrolovaně spadl hlavou na led a hrací plochu opustil otřesený. "Nedokážu říci, zda utrpěl otřes mozku, nebo ne. Určitě bude nějakou krátkou dobu mimo hru. Nemyslím, že to ale bude trvat dlouho," uvedl trenér Caroliny Rod Brind'Amour ke zranění českého útočníka. Kouč postrádá i gólmana Petra Mrázka, který před pár dny podstoupil operaci palce na pravé ruce.

Hokejisté Floridy prohráli až v devátém utkání sezony poprvé v základní hrací době, když doma podlehli Detroitu 1:4. Hlavním hrdinou zápasu byl gólman Thomas Greiss, který chytil 36 střel a na devátý pokus si konečně připsal v barvách Red Wings první vítězství. Jeho spoluhráči Filip Zadina a Filip Hronek nebodovali. Na druhé straně byl Radko Gudas se šesti srážkami nejlepší v zápase.

Vegas udolal na svém ledě Los Angeles 4:3. Vítězný gól vstřelil ve 42. minutě Chandler Stephenson, který se v utkání trefil dvakrát. Na domácí straně se do statistik nezapsal Tomáš Nosek, za hosty se do sestavy nevešel Martin Frk, který minule odehrál první zápas sezony.

Výsledky nedělních zápasů NHL
Washington - Philadelphia 4:7 (2:1, 2:3, 0:3)
Branky: 12. a 25. Ovečkin, 17. T. Wilson, 40. Bäckström - 19., 23. a 58. Laughton, 41. a 59. Couturier (na druhou Voráček), 28. Hägg, 37. J. van Riemsdyk. Střely na branku: 37:23. Hráno bez diváků. Vítek Vaněček (Washington) odchytal 36:36 minut, inkasoval čtyři branky za 14 střel a úspěšnost zákroků měl 71,4 procenta. Hvězdy zápasu: 1. Laughton (Philadelphia), 2. Ovečkin (Washington), 3. Couturier (Philadelphia).
Florida - Detroit 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Branky: 43. Wennberg - 23. M. Staal, 38. G. Smith, 50. Fabbri, 58. Naměstnikov. Střely na branku: 37:38. Diváci: 3706. Hvězdy zápasu: 1. Greiss, 2. G. Smith (oba Detroit), 3. Wennberg (Florida).
Columbus - Carolina 5:6 (2:1, 1:3, 2:2)
Branky: 11. a 60. Laine, 16. Nash, 35. N. Foligno, 43. Domi - 11. B. McGinn, 28. Foegele, 37. Pesce, 39. Trocheck, 46. J. Staal, 51. Hamilton. Střely na branku: 22:26. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. J. Staal, 2. Hamilton (oba Carolina), 3. N. Foligno (Columbus).
Vegas - Los Angeles 4:3 (3:2, 0:1, 1:0)
Branky: 12. a 42. Stephenson, 6. R. Smith, 8. Whitecloud - 1. Kopitar, 8. Kempe, 29. Anderson-Dolan. Střely na branku: 33:32. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Stephenson, 2. Whitecloud, 3. R. Smith (všichni Vegas).
Dallas - Chicago 1:2 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky: 50. Robertson (Faksa) - 33. a 63. DeBrincat. Střely na branku: 31:35. Diváci: 4203. Hvězdy zápasu: 1. DeBrincat, 2. M. Subban (oba Chicago), 3. Oettinger (Dallas).

Reklama