Hlavní obsah

Parádní výkon a málem i zápis do historie NHL. Českému brankáři chyběly centimetry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co chybělo! Kromě výhry si málem mohl vychutnávat i radost z hodně povedeného kousku, ke kterému je třeba i kus štěstí. To ale Lukáši Dostálovi chybělo. Brankář Anaheimu kryl v Detroitu 29 střel a vychytal šesté vítězství v ročníku. V závěru se také pokusil dát i gól, střílel přes celé kluziště na opuštěnou branku Red Wings, ale neúspěšně. I přesto, že v zámořských týmech jako ochránci svatyní působila řada jeho krajanů, a odchytali třeba i stovky zápasů, gól mohl dát jako vůbec první český gólman v soutěži.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Lukáš Dostál (1) z Anaheimu v akci při utkání s Detroitem

Článek

Anaheim zápas skvěle rozehrál i díky Radko Gudasovi. Vedl 4:0. Red Wings ovšem snížili na 3:4, víc ale nestihli. Dostál vytáhl svou úspěšnost nad 90 procent a se šesti výhrami je po Vítku Vaněčkovi a Petru Mrázkovi třetím nejúspěšnějším českým gólmanem v sezoně.

Třiadvacetiletý brankář se v závěru ocitl i blízko zápisu do historie. Pouhé centimetry jej dělily od toho, aby se zapsal mezi střelce. V 59. minutě zachytil lapačkou nahozený puk, a posílal ho přes celé kluziště, nakonec ovšem jen líznul brankovou konstrukci.

„Myslím, že to byla dobrá střela. Nevím, jestli mě trenéři pochválí, že jsem to zkusil za stavu 4:3,“ říkal po zápase a připomínal, že pro něj osobně by to nebyla první trefa. „V AHL jsem už jednou skóroval, tak jsem si věřil, že to dokážu znovu,“ dodal brankář, jenž se loni prosadil na farmě v San Diegu.

Foto: Wendell Cruz, Reuters

Lukáš Dostál z Anaheimu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.